Správná výživa pro rychlé hojení

Správná výživa pro rychlé hojení
Role vhodné stravy je pro regeneraci jakékoli rány zcela zásadní. Hojení je totiž proces, při kterém tělo nahrazuje tkáň zraněnou tkání novou. K tomu však potřebuje nezbytné živiny a energii. V následujícím přehledu najdete informace o těch nejdůležitějších.

Bílkoviny

Při hojení hraje klíčovou roli kolagen. Pokud se sníží množství bílkovin, sníží se i množství kolagenu a proces zacelování se tak zpomalí.

  • U chronických či špatně se hojících ran se doporučuje denní příjem bílkovin v množství 1,5 g na 1 kg tělesné váhy.
  • Mezi přírodní zdroje těchto látek patří červené i bílé maso, ryby, vejce, mléčné výrobky (mléko, sýr, jogurt), sojové boby, oříšky a semena.

Energie

Hlavním zdrojem energie pro lidské tělo jsou složené cukry a tuky. Spolu s bílkovinami by měl být hojícímu se tělu vždy poskytnut i dostatek energie ve formě kalorií. Věděli jste, že když nemá tělo dostatek síly, vezme si ji z bílkovin? Podobně to funguje i u hojení – pokud nedodáte k bílkovinám dostatek energie, budou tyto bílkoviny spotřebovány na novou energii spíše než na hojení rány.

  • Pro pacienty s ranami jsou denní energetické požadavky odhadovány na 30–35 kcal na kg tělesné váhy.
  • Tyto požadavky se samozřejmě liší v závislosti na věku, pohlaví, aktivitě a fyzickém stavu.

Vitamín C

Je pomocníkem při syntéze kolagenu, je důležitý pro tvorbu nových cév a zvyšuje vstřebávání železa. Jeho nedostatek je spojen se zvýšeným rizikem infekce a zpomaluje hojení.

  • Při nedostatku se doporučuje dávka 200 mg denně – vyšší dávky pro obnovu tkáně nejsou nutné.

Vitamín A

Stimuluje syntézu kolagenu a zvyšuje zánětlivou odpověď. Ukázalo se také, že umí obnovit hojení zpomalené dlouhodobým užíváním kortikoidů či cukrovkou.

  • Vitamín A je například v mléku, sýrech, vejcích, rybách, v zelené zelenině a pomerančích.

Zinek

Je důležitý pro syntézu kolagenu i pro růst a obnovu tkáně. Nedostatek zinku je spojován s omezenou tvorbou pokožky.

  • Mezi přírodní zdroje zinku patří červené maso, ryby, mléčné výrobky a vejce.

(dak)

Zdroj: http://www.worldofwounds.com/Home/Portals/0/Expert Guide Nutrition Wound Healing_final_lr.pdf

Datum publikace: 3.6.2012


Čtěte dále