Rychlejšímu hojení rány pomůže psychická pohoda

Rychlejšímu hojení rány pomůže psychická pohoda
Zběsilé životní tempo a uspěchaná doba nenahrávají procesu rychlého hojení. Umíme sice zatočit s infekcí, hbitějšímu vyléčení poranění však často brání daleko prozaičtější příčina, totiž stres. Ten sice nebolí, to ovšem neznamená, že nemůže napáchat pořádné škody.

Co zjistily výzkumy

  • Psychická zátěž může prodloužit čas potřebný k zahojení poranění o čtvrtinu a více.
  • Modelové studie, ve kterých byla měřena rychlost hojení malých ran, ukázaly, že stres prokazatelně zpomaluje jejich uzavření – například v období před zkouškami trvalo zahojení menší standardizované rány u studentů medicíny o 40 % déle než vyléčení stejného poranění utrženého v období letní dovolené.
  • V jiné studii byly testovány ženy, které měly malé zranění na ruce – polovina z nich přitom pečovala o blízké příbuzné trpící Alzheimerovou chorobou. Kromě hladiny stresu se obě porovnávané skupiny nijak nelišily. Přesto se zranění u žen vystavených většímu stresu hojila přibližně o devět dní déle.

Viníkem je hormon

Ústřední roli v procesu hojení ran hraje imunitní systém. Stres mění jeho schopnost ránu uzavřít a vyléčit. Hlavním faktorem je hormon kortizol, který organismus začne produkovat v odpovědi na zvýšenou hladinu stresu. To následně spouští celou kaskádu reakcí, které pozastavují produkci látek důležitých v časných fázích hojení. Zjednodušeně řečeno, tělo se připravuje na obranu a proces hojení „odloží“ na příznivější dobu, kdy už hlavní nebezpečí pomine.

Nedejte stresu šanci

Na rozdíl od poměrně nízké hladiny předvídatelného stresu před zkouškami představují chirurgické operace, ať už plánované, či neplánované, mnohem větší zátěž. Pacient neví, co ho čeká, a často trpí obavami, úzkostí a nejistotou, které často přetrvávají i po úspěšném zákroku. Deprese a úzkost následně zhoršují bolest, která patří k dalším stresovým faktorům zpomalujícím hojení. Stres je však v mnoha případech zcela zbytečný a pramení z neznalosti a nedostatku informací. Co s tím?

  • Je-li to možné, získejte předem maximum informací.
  • Nahlédněte do edukačních brožurek pro pacienty, které vám lékař ochotně poskytne.
  • Řadu užitečných tipů najdete na specializovaných webech, kam píší i pacienti a sdělují si své zkušenosti.
  • Nebojte se svého ošetřujícího lékaře nebo sestry na cokoliv zeptat.
  • Tlumení bolesti je běžnou součástí pooperační péče, bolest rozhodně není projevem slabosti.
  • U standardních operací lze přibližně odhadnout délku pobytu v nemocnici i následné rekonvalescence, můžete tak na delší nepřítomnost připravit sebe, své blízké i kolegy z práce.
  • Sjednejte si pojištění pro pobyt v nemocnici, zmírníte tím finanční starosti.
  • Každá rána i pooperační jizva potřebuje čas a klid, proto se nenervujte a vypněte mobilní telefon, alespoň na prvních pár dní.
  • V případě, že obavy stále přetrvávají, obraťte se na svého lékaře – může doporučit návštěvu psychologa a předepsat vhodné léky, které psychické potíže zmírní.

Šikovný pomocník

Vedle psychického stavu rychlost hojení ovlivňuje i zvolené krytí rány. V současnosti se do popředí zájmu dostávají moderní metody vlhkého hojení. Vlhké prostředí zásadně urychluje proces hojení i u hlubokých a rozsáhlých poranění. Vhodným prostředkem je HemaGel®, který se nanáší v tenké průhledné vrstvě přímo na ránu při každém převazu. HemaGel® zakoupíte bez předpisu v každé lékárně, v určitých případech na něj přispívá i zdravotní pojišťovna.

(hkh)

Zdroj: http://health.usnews.com

Datum publikace: 23.9.2012


Čtěte dále