Podzimní tréninky: chraňte si hlavu i nohy!

Podzimní tréninky: chraňte si hlavu i nohy!

Ačkoliv již nastoupil studený podzim, rozhodně není konec venkovním sportovním aktivitám, jako jsou jízda na kole či běh. Mnozí sportovci však zapomínají na nástrahy v podobě mokrého listí nebo vlhké půdy. Jak ošetřit v tomto období časté úrazy, to napoví následující řádky.

Při pádech hrozí vznik různě závažných poranění. Nejčastěji dochází k těm povrchovým – škrábancům, odřeninám nebo modřinám. Pokud nešikovně upadneme na ostrý předmět (například kámen), může vzniknout řezná rána, jejíž ošetření patří do rukou lékaře. Kromě toho samozřejmě může nastat i mnohem závažnější úraz – například hlavy nebo některých orgánů. Zvlášť nebezpečné je poranění sleziny, které se může objevit i po drobném nárazu. Krev se pak hromadí pod pevným pouzdrem tohoto orgánu, čímž může dojít k jeho prasknutí. Ovšem až v pozdější době (2–3 týdny po úrazu), takže pacient je pak ohrožen závažným vnitřním krvácením. Proto při sebemenší pochybnosti neváhejte navštívit lékaře, který provede příslušná vyšetření a vážná zranění tak vyloučí. 

Pomáhá vlhkost 

Ve většině případů se však jedná o poranění, na která stačíme sami. Místo je třeba velmi důkladně vyčistit a dezinfikovat. Zabráníme tak možnému budoucímu rozvoji infekce, která by hojení zpomalila. Pokud je rána hlubší, lze použít hydrokoloidní gel, který naneseme na vyčištěnou ránu a vše ovážeme. Vytvoříme tak vhodné prostředí pro tzv. vlhké hojení. Při porušení kožní bariéry se otevírá cesta pro vstup bakterií a tím roste riziko infekce. Zároveň kůže funguje jako regulace ztráty tepla z organismu. Pokud tedy zůstane rána otevřená, bude docházet k jejímu vysychání a může se prohloubit. Hojení se tak nejen prodlouží, ale je možné, že výsledný kosmetický efekt bude horší než v případě, kdy je využito vlhkého hojení. 

V souladu s prostředím 

Pokud v podzimním období sportujeme ve venkovním prostředí, měli bychom se snažit, aby naše aktivita byla co nejbezpečnější. Protože prevence je vždy lepší než řešení existujících obtíží, nabízíme několik rad, jak zraněním předcházet.

  • Noste ochranné pomůcky (helmu, chrániče). V případě pádu může dojít kromě banálních oděrek také k závažnému poranění hlavy. Helma může v některých případech zachránit nejen zdraví, ale i život. 
  • Rychlost přizpůsobte podmínkám. Pokud běžíte po mokré trávě nebo vlhké půdě či spadaném listí, počítejte s možností pádu a snižte rychlost.
  • Noste kvalitní obuv s protiskluzovou podrážkou.

Pokud již zranění vznikne, kromě ošetření je třeba prolistovat očkovací průkaz a zjistit, kdy naposledy proběhla vakcinace proti tetanu. Novou dávku bychom měli obdržet každých 10 let. 

(idav)

Zdroj:
www.bannerhealth.com

Datum publikace: 30.10.2015


Čtěte dále