Mokvající rána vyžaduje speciální péči

Mokvající rána vyžaduje speciální péči
Škrábancům a odřeninám se někdy nevyhnou ani dospělí. Většina menších ranek se zahojí sama. Někdy nás ale rána dokáže pořádně potrápit, třeba v podobě mokvání. Tady se pak vyplatí zvýšená péče.

Čirá tekutina neznamená infekci

Není neobvyklé, že rána se nám několik dní „nezdá“. Nevytváří se stroupek nebo nesedí pevně na kůži. Pod strupem se také může vytvářet tekoucí sekret. Pokud jde jen o malé množství tekutiny, jejíž tvorba ustane během čtyř dnů, není třeba se znepokojovat. Jiná situace nastane, když rána vykazuje známky infekce. Hojení pak potrvá delší dobu a vystavujeme se riziku vzniku jizvy.

Infekci je nutné léčit

Zvýšená péče o ránu je v případě infekce nutností. Obzvláště tehdy, je-li na místě, kde se kůže neustále hýbe. Známky infekce můžeme rozeznat podle žlutavého hnisavého či narůžovělého sekretu, který z rány pod strupem vytéká. Pokud je okolí rány silně zarudlé, neváhejte navštívit lékaře. Je možné, že budete potřebovat buď lokální, nebo celkovou léčbu antibiotiky.

Hluboká rána může být také nebezpečná

Lékaři však ukažte ránu také tehdy, je-li hluboká a pokud nepřestává krvácet. Ve střehu bychom měli být, i pokud máme zvýšeně citlivou kůži nebo pokud víme, že hojení i malých ran u nás neprobíhá tak dobře a rychle jako u jiných lidí. Může to znamenat například sníženou obranyschopnost organismu nebo prostě jen individuální způsob hojení.

Prevence je lepší než řešení důsledků

Napomáhat hojení rány můžeme ale už od samého začátku. Předejdeme tak komplikacím a zbytečné bolesti. I malá ranka totiž může dost potrápit. Základním předpokladem pro snadné hojení a prevenci jizvičky je vlhkost, kterou rána potřebuje. K tomu vám nestačí vlhká gáza. Ideální volbou je tzv. vlhké hojení. K němu napomáhá speciální gel, který vlhko v ráně udrží po několik hodin. Prostředí, které se zde vytvoří, dokáže odradit bakterie a ránu tak chránit před infekcí. Hojení díky použití tohoto gelu potrvá mnohem kratší dobu. A podstatné je i to, že vás rána nebude tolik bolet. Navíc lze gel pro vlhké hojení ran dostat v lékárně bez předpisu.

Zdroj: http://www.optiderma.com/en/they-talk-about-it/skin-articles/what-to-do-when-a-scrape-oozes.html

(skl)

Datum publikace: 28.11.2010


Čtěte dále