Hojení ran ovlivňuje i to, co jíme

Hojení ran ovlivňuje i to, co jíme

Zdravá a vyvážená strava je důležitá, to ví každý. V situacích, kdy je organismus jakkoliv oslabený, to platí dvojnásob. V těchto situacích se zvyšuje energetická potřeba a podle toho je nutné i upravit stravu pacienta. K těmto situacím určitě patří hojení rány bez ohledu na to, zda se jedná o ránu po úraze, ránu operační, či ránu chronickou.

Bílkoviny

Bílkoviny ovlivňují kvalitu a rychlost hojení ran. Při hojení rány se zvýší potřeba bílkovin v těle, protože bílkoviny jsou hlavním stavebním kamenem, ze kterého vzniká granulační tkáň – z ní se později vytváří jizva. Hlavní bílkovinou podílející se na hojení ran je kolagen; jeho síla ovlivňuje pozdější pevnost jizvy. Pokud je hojení rány komplikováno infekcí, potřeba bílkovin je ještě vyšší, protože bílkoviny jsou spotřebovány v zánětlivém ložisku.

Sacharidy

Sacharidy neboli cukry jsou při hojení dobrým zdrojem energie, protože energii je z nich možné získat velmi rychle. Při nedostatku cukrů ve stravě se energie v těle tvoří složitými procesy z bílkovin, což zpomaluje proces hojení. Ale pozor, nejsou cukry jako cukry. Mezi sacharidy se řadí i pečivo, brambory a těstoviny, není nutné všechny cukry do těla dostávat čokoládou.

Tuky

Tuky jsou hlavní součástí buněčných membrán. Při hojení rány vznikají nové buňky, proto jsou tuky nezbytné. Důležité jsou především esenciální mastné kyseliny – to jsou takové, které si tělo nedokáže samo vytvořit, a musí být proto obsaženy ve stravě v dostatečném množství. Velké procento těchto esenciálních mastných kyselin je obsaženo například v mořských rybách, olivovém oleji nebo rostlinném másle.

Vitamíny

Vitamíny ze skupiny B se podílejí na tvorbě látek nezbytných při hojení rány.

Vitamíny A a C jsou důležité při syntéze kolagenu – hlavní bílkoviny, která se tvoří při vzniku jizvy.

Vitamín K ovlivňuje krvácení a při jeho nedostatku hrozí větší krvácení z rány nebo vznik modřin.

Minerály

Zinek se podílí na syntéze bílkovin, navíc působí protizánětlivě a brání množení bakterií. Snižuje tedy riziko infekčních komplikací. Železo se podílí na vzniku kolagenu a při jeho nedostatku se rány hojí pomaleji.

Je třeba mít na paměti, že každé hojení rány zvyšuje energetickou potřebu pacienta. Naproti tomu stojí fakt, že nemocný člověk má často sníženou chuť k jídlu. Je proto potřeba hlídat především starší pacienty, aby jejich strava byla vyvážená, ale také dostatečná. Pokud se to nedaří, je vhodné do stravy začlenit doplňky stravy s vysokou energetickou hodnotou, nejčastěji ve formě nápojů.

(vesa)

Zdroj:
http://www.dietetics.co.uk/article-nutrition-wound-healing.asp
http://www.webmd.com/healthy-beauty/features/skin-food

Datum publikace: 12.12.2013


Čtěte dále