Nehřešte na zdraví svých nohou. Nemusí trvat věčně

Nehřešte na zdraví svých nohou. Nemusí trvat věčně
Starat se o nohy se vyplatí hned z několika důvodů. Jedním z nich je předcházení noční můře zvané zarostlé nehty. S těmi totiž můžete skončit třeba až na chirurgické ambulanci.

Nohy zvládají hodně

Napadlo vás někdy, že nohy jsou nejvíce zatěžovanou částí lidského těla? Nosí nás každý den, a přitom se o ně tak málo staráme. I když péče o ně by měla být samozřejmostí, ne vždy tomu tak je. A tak je u nás návštěva pedikérky nebo lékaře-podiatra stále ještě vzácností. Přidáme-li k tomu nošení nevhodné obuvi, u žen zejména těsných lodiček, můžeme mít o problém postaráno. Nehet na noze začne vrůstat do kůže a ta je začervenalá, horká a bolestivá.

Strašák zvaný zarůstání nehtů

Někdo trpí problémy se zarůstajícími nehty kvůli tvaru nehtů nebo dědičným dispozicím. Prevence je jediná: zastřihávat nehty na nohou do rovna. Nehet tak bude mít menší šanci k tomu, aby jeho ostrá hrana prořízla okolní kůžičku. Když už je však problém na světě, vyplatí se vydat se za zkušenou pedikérkou. Ta vám nehet nejenže ošetří, ale může přidat i rady, jak si s problémem příště poradit doma a jak o nohy celkově pečovat.

Sůl proti bolesti i otoku

Koupele s několika lžičkami soli mohou napomoci od otoku a tak zmenšit i bolest. Provádět je můžete vícekrát denně. Samozřejmostí je nošení čistých ponožek. Jakákoliv nečistota může zhoršit nebo zapříčinit infekci. Na bolestivé místo můžete také aplikovat antibiotickou mast. Pokud ovšem trpíte například cukrovkou, žádná samoléčba není na místě. I malý problém zde může mít velké následky. Proto navštivte lékaře-podiatra co nejdříve.

Chirurgické ošetření je někdy nezbytné

Někdy nezbývá nic jiného, než se svěřit do rukou chirurga. Ošetření se provádí v místním znecitlivění, a nebývá proto bolestivé. Hojení následné rány můžete usnadnit. Se souhlasem lékaře můžete použít HemaGel, který je většinou možné aplikovat na ránu ihned po ošetření. Vytvoří na povrchu elastickou vrstvu, která ránu chrání a zároveň zajišťuje vlhké hojení. Tím se převazy rány stávají naprosto bezbolestnými a její hojení trvá podstatně kratší dobu.

Zdroj: http://www.ehow.com/how_5058671_manage-ingrown-toenails.html

(skl)

Datum publikace: 12.8.2010


Čtěte dále