Jaro je tady: užijte si ho bez zbytečných sportovních poranění

Jaro je tady: užijte si ho bez zbytečných sportovních poranění

S příchodem slunečných dnů vídáme kolem sebe čím dál větší množství nadšenců, kteří již opustili náčiní na zimní sporty a vrhnuli se naplno do běhání, inline bruslení nebo cyklistiky. Sportovní lékaři pečující o vrcholové triatlonisty přitom varují, že jaro a podzim jsou obdobími nejfrekventovanějších návštěv ordinací se sportovními úrazy vzniklými při běhání nebo jízdě na kole. Nabízejí několik rad, jak si sportovní zážitky nezkazit ještě před samotným začátkem sezóny.

Akutní i z přetížení

Tzv. jarní poranění běžců a cyklistů lze rozdělit do dvou základních skupin. První, označovanou jako akutní poranění, tvoří jednorázové úrazy v podobě podvrtnutých kolen nebo naražených ramen. Charakterizuje je fakt, že zraněný se vyskytl na nesprávném místě v nesprávný čas nebo v nesprávné pozici. Jejich důsledkem jsou zlomené kosti, přetržené vazy nebo šlachy.

Pro vrcholové běžce jsou typičtější poranění z přetížení. Tato skupina úrazů vzniká v situacích, kdy je zátěž působící na svaly, šlachy nebo kosti jednoduše vyšší, než dokážou přijmout. Jejich dlouhodobé přetěžování může vést ke vzniku únavových zlomenin. Častou příčinou je ignorování varovných signálů, kdy atleti zvyšují své tréninkové tempo bez ohledu na bolest, kterou při tom cítí.

Lékaři proto varují před „rychlými starty“. Váš pohybový systém není tak silný, jako bude na vrcholu sezóny. Mozek si sice ještě pamatuje výkonnost, jakou jste vykazovali na podzim, vaše tělo ale ještě zdaleka ne.  

Jak jim předcházet

Nemusíte výt vrcholoví sportovci ani holdovat triatlonu. Zkušeností sportovních lékařů můžete využít i při provozování rekreačních sportovních aktivit. Jarním poraněním se lze úspěšně vyhnout. Stačí k tomu respektovat několik základních zásad:

  1. Nepřežeňte začátek – Vyhněte se mánii prvního teplého dne. Délky a intenzity tréninku, na jaké jste byli dříve zvyklí, nechtějte dosáhnout hned napoprvé. Trenéři doporučují zátěž postupně zvyšovat v průběhu 4 až 6 týdnů.
  2. Nepodceňujte silovou přípravu – Předsezónní i sezónní návštěvy posilovny pomáhají zpevnit tělo. Svaly, šlachy i kosti jsou díky nim odolnější vůči zranění.

  3. Věnujte pozornost varovným signálům – Všímejte si, jak na novou zátěž reaguje vaše tělo. Nesnažte se překonávat bolest. Zdánlivě banální bolavé koleno, holeň nebo rameno mohou být zvláště na jaře známkou většího problému a zkazit celou sportovní sezónu. Neváhejte proto s konzultací s odborníkem (ortopedem nebo sportovním lékařem).

 (raf)

Zdroj: http://triathlete-europe.competitor.com/2012/03/27/how-to-avoid-a-spring-injury

Datum publikace: 7.4.2013


Čtěte dále