I u vánočního stromečku lze přijít k úrazu

I u vánočního stromečku lze přijít k úrazu
Kombinace rozrušení, stresu, únavy a alkoholu může doma o Vánocích vytvořit nebezpečnou půdu pro vznik neočekávaných událostí. Nehody a úrazy určitě nejsou tím, co bychom si pod stromečkem přáli. Jak se jim můžeme vyhnout?

Vánoční stromek

Zelený symbol Vánoc nemusí být vždy tak nevinný, jak vypadá. Například ve Velké Británii je každý rok o vánočních svátcích zraněno přibližně tisíc lidí větvemi stromku, obvykle při zavěšování ozdob na vysoko položené větve. Nejlepším preventivním opatřením je zakoupit stromek spíše menší, ale každopádně takové velikosti, aby jej nebylo nutné seřezávat a vystavovat se dalším rizikům úrazu.

Vánoční osvětlení

Přestože elektrická světla představují menší riziko než klasické hořící svíčky, neměli bychom je podceňovat. Na již zmíněných Britských ostrovech vyhledá každoročně v průměru 350 lidí lékařské ošetření kvůli nehodě s elektrickými světýlky. Často upadnou při jejich zavěšování, některá světýlka spolknou malé děti a dochází také k zásahu elektrickým proudem a požárům od poškozených světel. Elektrické svíčky je třeba každý rok pečlivě prohlédnout a zkontrolovat, případně zastaralá světýlka nahradit novými, která mají vyšší bezpečnostní standard.

Svíčky

Hrozivá statistika vypovídá, že o Vánocích máme o 50 % vyšší pravděpodobnost, že uhoříme ve svých domácnostech, než po celý zbytek roku. Mohou za to samozřejmě romantická světla plápolajících svíček, případně olejových lampiček. Hořící svíčky je vždy potřeba umístit na nehořlavý podklad a hlavně zajistit proti pádu. Hořícím svíčkám na stromečku se raději vyhneme. A především – žádný oheň nikdy nenecháme ani chvíli bez dozoru. Byť by šlo jen o nepatrnou aromalampičku.

Stres

Vánoce jsou jedním z nejvíce stresujících období v roce. Kombinace alkoholu, příbuzných, nedostatku spánku a hektických vánočních nákupů může pro některé lidi představovat nadměrnou zátěž. Snažte se najít vždy alespoň chvíli času jen sami pro sebe, i kdyby se mělo jednat jen o krátkou osvěžující koupel. Naučte se říkat „ne“ svým příbuzným a přátelům. Vánoce by rozhodně neměly připomínat jednu velkou stresující společenskou povinnost.

(vek)

Zdroj: http://www.nhs.uk/Livewell/Healthychristmas/Pages/Christmasinjuries.aspx

Štastné a veselé prožití vánočních svátků!

Datum publikace: 25.12.2009


Čtěte dále