Desatero pro bezpečné Vánoce bez nehody

Desatero pro bezpečné Vánoce bez nehody

Období kolem vánočních svátků je plné shonu, stresu, nejrůznějších příprav a také návštěv, takže provoz domácnosti jede na sto dvacet procent. Není divu, že předvánoční a vánoční čas patří z hlediska možných úrazů a nehod k těm nejrizikovějším. Jak letos vyváznout bez úhony a vánoční svátky přežít v pohodě, se dozvíte v následujících tipech.

  1. Vždy se ujistěte, že dárky pro děti odpovídají jejich věkové kategorii, a pořizujte jen pouze z důvěryhodných zdrojů.
  2. Pokud jsou v domácnosti malé děti, občas zkontrolujte, že se kolem stromečku a v bytě nepovalují drobné předměty, které by mohly způsobit zadušení. Nejčastěji se jedná o drobné části hraček, spadlé vánoční ozdoby nebo třeba knoflíkové baterie z elektroniky.
  3. Všechny dekorace umisťujte v dostatečné vzdálenosti od zdrojů otevřeného ohně, ale také od zdrojů tepla, jako jsou například elektrické svíčky. Než opustíte byt nebo si jdete lehnout, ujistěte se, že v bytě nezůstala zapálená žádná svíce nebo lampička.
  4. Pokud jsou vaše elektrické svíčky na stromek již staršího data, zvažte koupi nových a bezpečnějších. Nenechávejte elektrická světýlka svítit v noci, nebo pokud odcházíte mimo dům.
  5. Mějte na paměti, že vánoční ozdoby nejsou hračky, i když tak mnohdy vypadají, a nemusí proto splňovat bezpečnostní standardy běžné u hraček.
  6. Vánoční cukroví, ale ani štědrovečerní večeři nepřipravujte ve spěchu. Raději se vzdejte desátého druhu cukroví, než byste se vážně spálili, opařili nebo pořezali kvůli přílišnému spěchu a stresu. Všechny, kdo vám nepomáhají s pečením nebo vařením, vyžeňte nekompromisně z kuchyně či kuchyňského koutu.
  7. Běžnou součástí cukroví jsou ořechy, které jsou častým zdrojem alergických reakcí. Nezapomínejte na to, pokud chcete cukrovím obdarovat někoho mimo svou nejbližší rodinu.
  8. K rozbalování dárků si připravte nůžky, abyste vy nebo děti nebyli v pokušení použít první kuchyňský nůž, který bude zrovna po ruce.
  9. Pády patří k nejběžnějším úrazům v domácnosti, proto si zvláště k předvánočnímu úklidu pořiďte spolehlivý, neklouzavý a stabilní „bobík“, případně štafle, abyste už nemuseli balancovat na rozkývané židli.
  10. Zvláště pokud budete mít o Vánocích hosty, zkontrolujte, že jsou schodiště a jiná problematická místa v domě dobře osvětlená a bez překážek. Nenechávejte nikde povalovat kabely a dejte pozor také na malé předložky a koberečky, po kterých zvláště starší člověk může snadno uklouznout.

(vek)

Zdroj: http://www.rospa.com/homesafety/adviceandinformation/christmassafety/safety-tips.aspx

Datum publikace: 15.12.2012


Čtěte dále