Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?

Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?

Pocit studených rukou a nohou není na podzim a v zimě nijak zvláštním a překvapivým jevem. Nicméně studené ruce a nohy mohou být projevem více či méně závažných onemocnění, a proto bychom je neměli podceňovat.

Studené ruce a nohy jsou často příznakem nemocí cév a nervů, ale také metabolických a autoimunitních onemocnění. Mezi nejčastější patří například cukrovka, zúžení malých tepen nebo snížená funkce štítné žlázy.

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus neboli cukrovka je metabolické onemocnění, pro které je charakteristická zvýšená hladina cukru v krvi – glykémie. Pokud není glykémie udržována léčbou nebo dietou v určitých hodnotách, může časem docházet k poškození cév a nervů. Výsledkem těchto poruch je špatné prokrvení končetin, které je vnímáno jako pocit studených rukou a nohou. Poškození nervů může způsobovat poruchy citlivosti končetin, jako např. mravenčení a snížené vnímání bolesti. Taková končetina je pak náchylnější k tvorbě různých otlaků a drobných ran.

Raynaudova nemoc

Při Raynaudově nemoci dochází k náhlému zúžení malých tepen, které zásobují prsty krví. Nedostatečný přívod krve a kyslíku způsobí zblednutí kůže. Tento stav trvá většinou několik minut a pak se cévy opět rozšíří, což vede k překrvení a kůže na prstech zčervená. Příčiny této nemoci nejsou dosud známy, ale postiženy bývají častěji ženy. Zúžení cév je často vyprovokováno chladem, ale také stresem nebo úzkostí.

Hypotyreóza

Hypotyreóza je snížená funkce štítné žlázy. Hormony štítné žlázy – tyroxin a trijodtyronin – jsou klíčové pro řízení energetického metabolismu. Snížená tvorba těchto hormonů má negativní vliv na termoregulaci čili udržování správné tělesné teploty. Pacienti s touto nemocí jsou zimomřiví a často trpí pocitem studených rukou a nohou.

Několik rad, jak bojovat s pocitem studených rukou a nohou

  • Nevystavujte se zbytečně nízkým teplotám a mrazu.
  • Chraňte se před chladem vhodným oblečením. Nezapomeňte na teplé ponožky a rukavice.
  • Nenoste příliš těsné oblečení, které vás škrtí – může narušit správnou cirkulaci krve v končetinách.
  • Vyhýbejte se stresu a dodržujte správnou životosprávu.

(mev)

zdroj: http://www.webmd.boots.com/foot-care/cold-toes-numb-feet-poor-circulation

Datum publikace: 26.11.2014


Čtěte dále