Zvládněte poprázdninový start na jedničku!

Zvládněte poprázdninový start na jedničku!
Většině lidí se při představě návratu z dovolené do práce dělá mdlo. K často vypjaté atmosféře příprav na poslední chvíli nepřispívají ani vystresovaní potomci, které čeká nástup do školy. Poradíme, jak vše zvládnout v klidu a pohodě.

Návrat do zaměstnání po dnech relaxování je realitou, která má obvykle pramálo společného s představou něčeho příjemného. Mnozí z nás očekávají, že usednou za kancelářské stoly plní energie a obnovené kreativity. Obvykle to skončí tak, že strávíme hodiny, či dokonce dny zpracováváním záplavy e-mailů a stohů rozpracovaných úkolů, což nás vbrzku zcela vyčerpá. 

3 tipy, jak se nezbláznit

  1. Aktivně si naplánujte návrat. Stejně jako přemýšlíte nad dovolenou, vytvořte si již v předstihu organizační rámec pro všechno, čím se postupně budete zabývat po nástupu z dovolené.
  2. Naučte se být postradatelní. Najděte kolegu, který vás zastoupí během dovolené a část práce za vás odvede. Na oplátku zase vy, až bude na rekreaci, převezmete alespoň část jeho pracovní náplně.
  3. Místo neděle se vraťte už v sobotu. Je rozhodně lepší přijet o den dříve a v klidu se aklimatizovat. V případě návratu z daleké destinace s předstihem sladíte své biorytmy a adaptujete se na jiné časové pásmo. Doženete spánkový deficit a v pondělí ráno budete v práci nesrovnatelně výkonnější než kolega, který z letadla vystoupil teprve v neděli večer. 

V klidu zpátky do lavic

Děti mají s návratem do školy různé zkušenosti. Rodiče by rozhodně neměli brát na lehkou váhu, jak se jejich potomek s obnovením každodenních stereotypů vyrovnává a jaké má pocity. Není neobvyklé, že obzvláště menší děti v noci před prvním školním dnem trápí obtížné usínání a noční buzení. Stává se, že se někteří školáci bojí návratu, protože zažili šikanu a mají obavy, že by po prázdninové přestávce mohla pokračovat. Proto si s dítětem pár dní před nástupem do třídy na chvilku sedněte a promluvte si. Sepište spolu seznam věcí a kamarádů, na které se těší, a naopak těch věcí, které v něm vzbuzují obavy. Pocit důvěry je důležitý, potomek bude vědět, že se na vás může kdykoli obrátit. 

(hah)

Zdroje:

http://www.forbes.com/sites/kathryndill/2014/07/28/5-tips-for-getting-back-to-work-after-a-vacation/#17bca2a93520

http://www.kidspot.com.au/school/stuff-for-school/getting-organised/going-back-to-school-after-the-holidays

http://www.wikihow.com/Prepare-to-Return-to-School-After-an-Extended-Break

http://freedomtoteach.collins.co.uk/preparing-go-back-school-summer-holidays/

 

Datum publikace: 14.9.2016


Čtěte dále