Zima – nepřítel hojení

Zima – nepřítel hojení

Všimli jste si, že se vám rány uzdravují v létě lépe než během chladných měsíců? Je tomu opravdu tak. Do procesu hojení je totiž zapojeno mnoho faktorů a okolní teplota a množství slunečních paprsků jsou důležitější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Období studených dnů má při hojení vliv zejména na odolnost kůže, imunitní systém a krevní oběh.

Pozor na nedostatek vlhkosti

Zima je i pro zdravou kůži zatěžkávací zkouškou. Chladný vítr a mrazivé teploty způsobují vysychání jedné z kožních vrstev – dermis neboli škáry, která má za úkol chránit tělo před poškozením. Toto vysychání snižuje odolnost pokožky a prodlužuje dobu hojení, které obecně probíhá nejlépe za teplých a vlhkých podmínek. Je proto důležité:

  • rány vždy dobře zakrýt obvazem,
  • oblékat se úměrně počasí, 
  • pokud je okolí poranění obzvláště suché, použít hydratační krém, který doplní ztracenou vlhkost.  

Chraňte se před infekcemi

Problémem zimního období je také větší výskyt infekčních onemocnění a nachlazení. Jakmile se tělo potýká s nějakou nákazou, zbývá mu méně sil na procesy hojení. Rány se tak zacelují nejen pomaleji, ale i ony samy se mohou stát vstupní branou pro další infekce. V zimě je proto obzvláště důležitá ochrana před nákazou a řádné zakrytí rány.

Udržujte krev v oběhu

Pro rychlé hojení je tedy nezbytné vlhko a funkční imunitní systém. Nejdůležitější ze všeho je ale správné prokrvení. Neustálý přísun okysličené krve k poškozenému místu pomáhá zabránit množení škodlivých bakterií a umožňuje tvorbu nových buněk. Během zimy je dostatečná cirkulace ohrožena hned ze dvou důvodů.

  1. Lidé mají tendenci zůstávat spíše doma a snižují svou aktivitu, což má za následek zpomalení krevního oběhu a omezení zejména prokrvení končetin.
  2. Druhým důvodem je chladné počasí, ve kterém se tělo snaží udržet stálou teplotu ve svém středu a obětuje teplotu končetin. Krevní cévy se zde stahují a dodávka čerstvé krve je omezena. Proto máme v zimě zkřehlé prsty a studené uši, zatímco zbytek těla je poměrně v teple.

Nezapomínejte se proto dostatečně teple oblékat, nenechávejte doma čepice a rukavice a nezdržujte se v chladném prostředí příliš dlouho. Aktivity jako jóga či plavání pomohou udržet vaše tělo v kondici i v zimě a zajistí správné prokrvení až do konečků prstů.

(jez)

Zdroj:www.advancedtissue.com

Datum publikace: 10.1.2016


Čtěte dále