Vyhněte se rizikům předvánočního stresu

Vyhněte se rizikům předvánočního stresu
Předvánoční shon na nás všechny klade vysoké nároky, zvláště pak na ženy, které stále ve většině domácností zastávají úlohu strážkyně rodinného krbu a domácí pohody. Aby se ze slavnostní nálady předvánoční doby nestala černá můra, nesmíme se stát otrokem časového stresu a občas musíme umět prostě vypnout. Unavený a stresovaný člověk se totiž mnohem častěji dopouští chyb, které snadno vyústí v drobné nebo větší zranění.

Stres nechávejme zásadně přede dveřmi

I když se vracíte z přeplněných obchodů s frustrujícím pocitem, že jste stejně nesehnali, co jste chtěli, otřete své obavy i rozladění společně s blátem do rohožky. Doma by měla vládnout skutečně pohoda, a to i tehdy, pokud se okna nelesknou a cukroví budete mít maximálně kupované. Dlouhodobý stres významně oslabuje imunitu, proto místo úklidu myslete více na své zdraví. Snáze tak odoláte nachlazení, oparům i chřipce a možná budete překvapeni, že právě v nedokonalé domácnosti se dá zažít to pravé vánoční kouzlo.

V pohodě i na městské dlažbě

Pokud vyrážíte na předvánoční nákupy, učiňte tak pokud možno v klidu. Vyhraďte si dostatek volného času a předem si zhruba rozvrhněte plán, které obchody byste chtěli navštívit a co byste v nich mohli pořídit. Důležité je malé příruční zavazadlo, které si s sebou na nákupy vezmete – nesmí vám bránit v pohybu a při prohlížení zboží. Neustálé upravování kabelky, která vám klouže z ramene, může být stejně obtěžující jako batoh, ve kterém nedokážete včas najít ani peněženku.

Ještě důležitější než správná kabelka jsou pak při nákupech dobré boty. Přestože Vánoce přímo vybízejí k poněkud slavnostnějšímu outfitu, na předvánočních nákupech musíme mít na zřeteli především funkčnost. Náledí a vymknutý kotník nám letos zatím nehrozí, ale i obyčejný puchýř z nevhodně zvolené obuvi vás dokáže odradit od cesty do dalšího obchodu a zbytečně tak zhatit vaše plány.

Méně je více i v předvánočním čase

Jen opravdu dokonalá hospodyně nebo žena v domácnosti na plný úvazek si může dělat reálné naděje, že letos bude doma dokonalé i to, co o minulých Vánocích nebylo. Budeme-li si klást reálné cíle, vyhneme se nejen frustraci, ale především zbytečným úrazům. Nemáte-li na pečení dostatek času, raději zvolte chudší repertoár. Nehody v kuchyni patří mezi nejčastější a také nejnebezpečnější.

Méně je více nejen v kuchyni, ale nakonec i pod stromečkem. Méně dárků lépe vybraných a profesionálně zabalených vás ušetří trápení s izolepou, o zbytečném stresu a možných úrazech už ani nemluvě.

(vek)

Datum publikace: 20.12.2009


Čtěte dále