Úrazy se nevyhýbají ani škole

Úrazy se nevyhýbají ani škole
Spousta spolužáků, legrace, ale i pranice a možné úrazy. To všechno je reálnou součástí školy. Můžeme chtít, aby děti byly sebeukázněnější, ale v praxi toho není možné úplně docílit. Pár modřin tak zažije asi každé z nich.

Pokud si dítě přinese ze školy jednou za čas škrábanec či modřinu, je to úplně normální. Dokonce ani případná zlomenina nemusí nasvědčovat ničemu vážnějšímu. Děti se rády strkají, soutěží, běhají. Z toho plyne, že nejčastějším úrazem ve školních budovách budou pády. Stačí uklouznout po mokré podlaze. Jindy zase napomůže strčení spolužáka nebo běh ze schodů.

Zrádné schody

Učitelský dozor si je toho většinou vědom, takže sportování na schodech nepatří mezi povolené aktivity. Úplně nevinné nemusí být ani vyklánění se z oken nebo časté klukovské rvačky u otevřeného okna. Určitě však platí, že děti by měly být pod dozorem i po dobu přestávek. Jak už bylo jednou řečeno, napadnout je může cokoliv, a tak by měly být hlídány. Mezi školní zranění můžeme počítat i bolesti zad z přetížených školních aktovek. Ujistěte se, zda vaše dítě nosí do školy pouze potřebné věci.

Není to právě vaše dítě?

Zamyslet se je třeba nad tím, když dítě chodí ze školy neustále otlučené a zraněné. Napovídat nám mohou i častější poranění, která vyžadují chirurgické ošetření. Potom se musíme ptát, zda je ve škole dostatečný dozor a zda jsou dětské hřiště nebo školní dvůr bezpečné.

Skrytá hrozba jménem šikana

Nezapomínejme na jednu důležitou věc, která může vašemu dítěti ublížit nejen fyzicky, a tou je šikana. Hovoří se o ní méně, než by se mělo. V každé třídě se najde jedinec, který je v něčem slabší a děti si ho určí jako terč. Šikana může mít podobu fyzickou i psychickou, a proto sledujte, zda mezi oběťmi není vaše dítě. A nebojte si přiznat, že i když svého potomka vychováváte, jak nejlépe umíte, může to být i obráceně – vaše dítě může šikanu vést. Ať je to tak, nebo tak, škola není místem, kde by se úrazy nestávaly. A jako taková si zaslouží i průzkum, zda je pro vaše dítě aspoň co nejvíce bezpečná.

Zdroj: http://www.medicalnewstoday.com/articles/114782.php

(skl)

Datum publikace: 30.9.2010


Čtěte dále