Úrazy dětí v domácnosti: tipy pro bezpečnější život

Úrazy dětí v domácnosti: tipy pro bezpečnější život

S růstem vašeho dítěte se stále prodlužuje seznam nebezpečných míst, kde si malý neposeda může způsobit nepříjemná zranění. Většině úrazů lze však předcházet důslednou prevencí a tvorbou bezpečného domácího prostředí.

Nejčastější jsou pády

Až 44 % veškerých úrazů v domácnosti je způsobeno pády. Pro batolata je největším nebezpečím pád z okraje stolu, postele či pohovky. Časem se dítě zdokonaluje v lezení a v rámci svého objevování vylézá i na velmi nebezpečná místa, jako je balkon, nábytek nebo schody. Pro snížení rizika pádů můžete udělat následující:

  • Ujistěte se, že dítě nemůže spadnout z přebalovacího pultu, postýlky nebo jiné vyvýšené plochy.
  • Na okna si pořiďte dětské pojistky.
  • Židle a ostatní nábytek dejte dále od okna i schodů.
  • Nic nenechávejte na schodech, dítě může snadno uklouznout.
  • Pokud máte zábradlí na balkoně nebo schodišti, zajistěte ho tak, aby váš potomek nemohl prolézt.
  • Nebezpečná místa (například balkon) zamykejte a klíče schovávejte.
  • Záclony a závěsy by měly být krátké, tak aby se dítě nemohlo zavěšovat.
  • Pokud má váš nábytek ostré hrany, pořiďte si bezpečnostní ochrany rohů.

Děti poznávají svět ústy

Z toho plyne nebezpečí v podobě dušení a domácích otrav. Ať už se jedná o knoflíky, oříšky, nebo malé hračky, vždy hrozí riziko vdechnutí či spolknutí. Obzvláště v kuchyni nebo v koupelně mohou děti zkoušet ochutnávat čisticí nebo kosmetické prostředky, které bývají nejčastějšími příčinami otrav v domácnosti. Řešení?

  • Veškeré malé předměty a nevhodné hračky skladujte na bezpečných místech.
  • Velké riziko představují igelitové pytlíky, vinou kterých se dítě může udusit.
  • Také veškeré nebezpečné přípravky udržujte mimo dosah malých neposedů, a pokud to jde, mějte je zajištěné víčky s dětskou pojistkou.
  • Chemikálie nikdy nenalévejte například do lahví od pitné vody nebo šťávy, vždy by měly být v originálních lahvích.
  • Nepěstujte v domácnosti květiny, které mohou být po požití jedovaté.

Popáleniny a opařeniny

Děti si velmi rády hrají se sirkami, ale výsledek jejich zkoumání bývá někdy katastrofální. Proto raději sirky a zapalovače pečlivě schovávejte před jejich zraky. Víte, že dětská pokožka je mnohem citlivější a horká voda ji může opařit ještě 15 minut potom, co se uvařila? Proto raději veškeré hrnky a hrnce s horkým obsahem udržujte dále od dítěte. Často se také vyplácí, když z kuchyně vytvoříte pro potomky zakázanou zónu, dokud trochu nevyrostou. Velmi častou příčinou opaření bývá i příliš horká voda ve vaně. Před koupáním dítěte proto nejprve vyzkoušejte teplotu vody ponořením loktu – pokud je pro vás teplota snesitelná, pokožce vašeho dítěte nic nehrozí.

Další rizika

Samostatnou kapitolu tvoří sklo v domácnosti, které by v nejlepším případě mělo být zcela mimo dosah dítěte. V letních měsících zase hrozí utonutí v bazénech. Zajištění bezpečného domova pro vaše dítě je bezesporu dřina, která se ovšem vyplatí. Jen tak si váš potomek do života odnese jen příjemné vzpomínky bez hmatatelných jizev po nebezpečných úrazech.

(holi)

Zdroj:

http://www.nhs.uk/Conditions/Accidents-to-children-in-the-home/Pages/How-to-prevent-accidents.aspx

Datum publikace: 31.10.2013


Čtěte dále