Úrazům na lyžích předejdete fyzickým tréninkem

Úrazům na lyžích předejdete fyzickým tréninkem
Pokud se řadíte mezi vášnivé lyžaře, pod stromečkem na vás možná čekala nová výbava. Lyžování je výborným sportem se spoustou legrace. Může však být i nebezpečné. Na co je třeba si dát pozor, abyste byli ušetřeni zranění?

Dobré lyže a posilovna sníží riziko

Trénujeme-li své tělo i mimo sjezdovky, je menší pravděpodobnost, že nás potká zranění. Naše tělo totiž na lyžování musí být trochu připraveno. Nejvíce ze všeho svaly, které při sjezdu používáme. A tak pokud vám přes rok sportování nic neříká, před lyžařskou dovolenou tělo připravte. Alespoň měsíc až dva jezděte na kole, plavte a zlepšujte fyzickou kondici. Určitě se vám to vyplatí, a to nejen z hlediska prevence úrazu. Na lyžích totiž poté vydržíte déle a svaly se neunaví tak brzy, jako by tomu bylo bez přípravy. Před samotným lyžováním nezapomeňte na strečink.

Svoje síly nepřepínejte

Únava je nepřítel lyžařů, protože pod jejím vlivem vznikne mnoho zbytečných úrazů. Věděli jste, že na horách může hrát v únavě roli i výška, ve které lyžujeme? Dbejte na to, neboť je větší pravděpodobnost, že právě ona může způsobit nehodu na sjezdovce. Přepínat svoje síly se nevyplácí. A tak první dny s lyžováním skončete ještě dříve, než vůbec únavu pocítíte. Obzvláště důležité je to právě tehdy, pokud se tělo aklimatizuje na nové a náročnější výškové podmínky. Je lepší si zajít na čaj či na procházku v přírodě než trávit kvůli přepínání sil čas v nemocnici.

Nezapomínejte na údržbu lyží

Pokud máte svoje vlastní lyže, udržujte je v dobrém stavu a vždy je v nové zimní sezoně zkontrolujte. Na lyžích se nejčastěji stávají úrazy kolene, zlomeniny a poranění hlavy. Od posledně jmenovaných vás může zachránit helma. Noste ji nejen tehdy, jste-li začínající lyžaři, a nezapomeňte ji pořídit i dětem. Chybu rozhodně neuděláte ani pokud budete nosit chránič páteře. Pro zahřátí si během dne vypijte čaj či kávu, rozhodně však ne alkohol. Ten na sjezdovku nepatří stejně tak, jako na silnici.

(skl)

Zdroj: http://www.ski-injury.com/intro

Datum publikace: 8.1.2012


Čtěte dále