Transplantovat lze nejen orgány

Transplantovat lze nejen orgány
Po rozsáhlých úrazech, ale hlavně popáleninách někdy nezbývá nic jiného než poškozenou kůži transplantovat. Stejně jako u orgánů je to velmi náročný proces.

Pozor na nebezpečné úrazy

Úrazy, které mohou způsobit poškození kůže, nás mohou potkat i na místech, kde to někdy vůbec nečekáme. Nejenom polévka strhnutá do klína, vařící olej, pára z hrnce, ale i otevření víčka horkého chladiče u auta může způsobit velice bolestivé popáleniny či opařeniny. Stejně tak malé zvídavé děti nemohou tušit, že na krajíčku kuchyňské linky na ně číhá horká káva nebo jinde v bytě rozpálená žehlička. A velký problém může být na světě.

Transplantace zachraňuje životy

Pokud dojde k velkému poškození kůže, transplantaci se pacient většinou nevyhne a často mu zachrání život. Kožní transplantace se provádí přenosem kůže z jedné oblasti těla na jiné místo na těle. Přenášená část se nazývá kožní štěp. Pokud je to možné a na těle zbývá zdravé kůže dost, odebírá se štěp z nejméně viditelné oblasti těla, například hýždí.

Popáleniny znamenají i jizvu na duši

Transplantovaná kůže musí plně přilnout k postižené ploše, aby se mohly tvořit nové kapiláry. Hrozbou je pro transplantovanou plochu infekce. Proto je nezbytná zkušenost lékaře, který dokáže vzhled rány zhodnotit. Antibiotika jsou většinou důležitou součástí léčby. Transplantovaná kůže má schopnost se smršťovat, a proto se často stane, že během života člověk prodělá několik následných velice náročných rekonstrukčních operací. Jizvy po popáleninách se tvoří nejenom na těle, ale jejich léčba a i úraz samotný kladou velkou zátěž na psychiku.

I odběrová plocha může dělat problémy

Kontrola lékařem je nutná nejenom u plochy, kam byl přenesen kožní štěp. Důkladné sledování vyžaduje i plocha po odběru. I ta se totiž může zanítit a může v ní vzniknout infekce. Její ošetření spočívá v přiložení vrstvy mastného tylu a suchého sterilního mulu ihned po odběru štěpu. Převazovat nebo strhávat mul z rané odběrové plochy se nesmí. Zabraňuje to hojení a navíc je tento úkon extrémně bolestivý. Krycí vrstva se ponechává do spontánního odloučení. Povrchové vrstvy mulu se pouze ztenčují postupným odebíráním. Po 14 dnech krytí samo odpadne.

Zdroj: http://www.liposukce.cz/popaleniny/chirurgicka-lecba-popalenin.htm

(skl)

Datum publikace: 28.3.2010


Čtěte dále