Svátky jako z hororu? Myslete dopředu, a krev nepoteče!

Svátky jako z hororu? Myslete dopředu, a krev nepoteče!

Ke klidu a pohodě mívají Vánoce v dnešním pojetí často hodně daleko. S napětím a shonem pak většinou souvisejí i případné úrazy. Během chvíle může rodinnou pohodu obrátit vzhůru nohama říznutí, opařeniny nebo pád. Máme pár rad, jak těmto situacím předcházet.

„Vánoční“ nehody jsou poměrně častým jevem. Statistiky hovoří jasně: například ve Velké Británii v roce 2002 během svátků navštívilo úrazové ambulance okolo tisícovky lidí. Na přelomu let 2011/2012 pak britští hasiči zaznamenali 1000 domovních požárů způsobených svíčkami. Následkem těchto požárů bylo 388 lidí zraněno a 9 usmrceno. Právě svíčky, které jsou neodmyslitelnou součástí zimní atmosféry, patří mezi klasické „podpalovače“. 

V České republice se detailní statistiky ohledně vánočních úrazů sice nevedou, situace však bude podobná jako v jiných státech. Kromě svíček jsou rizikem i světelné řetězy, které jsou též příčinou častých požárů. Ke klasickým nehodám pak patří zejména ty spojené s vařením a jídlem. Kost z kapra zapíchnutá v krku se dá s trochou nadsázky označit za český folklór. Na kuchaře i strávníky ale číhají i potíže způsobené přejedením či nepozorností. 

Klidné a střízlivé

Velké většině vánočních úrazů a nepříjemností se dá předcházet. Nabízíme 10 tipů, jak komplikace eliminovat na minimum. 

  1. Ujistěte se, že jste dětem koupili hračky, které odpovídají jejich věkové skupině a navíc splňují současné bezpečnostní normy. Tyto informace by měly být uvedeny přímo na předmětu, v příbalovém letáku nebo na krabici.
  2. Pokud máte potomky malé, odstraňte z jejich dosahu vše, co by mohli vdechnout nebo spolknout.
  3. Udržujte dekorace v dostatečné vzdálenosti od zdrojů tepla, tedy nejenom od svíček nebo krbu, ale také od elektrických světel. Nikdy nenechávejte bez dozoru hořící svíčku či prskavku.
  4. V případě, že vaše vánoční osvětlení již nějakou tu sezónu pamatuje, rozhodně popřemýšlejte o nákupu nového. Současné produkty totiž splňují již mnohem přísnější bezpečnostní normy. V každém případě nezapomínejte na noc osvětlení vypínat.
  5. Udělejte si dostatek času na přípravu štědrovečerní večeře. Poranění v podobě řezných ran či popálenin v průběhu vaření vznikají právě v důsledku stresu a shonu.
  6. Při rozbalování dárků mějte připravené nůžky, v žádném případě dětem nesvěřujte do ruky nůž.
  7. Vždy si přečtěte návod k elektronickým zařízením a buďte opatrní při jejich sestavování a zapojování.
  8. Pozor na pády – po rozbalení všech dárků dohlédněte na pečlivý úklid.
  9. Pokud plánujete delší cestu autem, vyvarujte se alkoholických nápojů. Kombinace únavy, alkoholového opojení a namrzlé vozovky bývá příčinou závažných nehod.
  10. Silvestrovský ohňostroj naplánujte s dostatečným předstihem. Raději dejte přednost nákupu kvalitní pyrotechniky s bezpečnostním certifikátem před neznámým zbožím z internetu nebo pouličních stánků.

(holi)

Zdroj:
www.rospa.com

Datum publikace: 14.12.2015


Čtěte dále