Správná volba stravy zrychluje uzdravování většiny poranění

Správná volba stravy zrychluje uzdravování většiny poranění

Nejenom láska, ale také zdraví prochází žaludkem. Pro správnou funkci lidského organismu je totiž zapotřebí široké spektrum živin, vitamínů a minerálů. Pokud chcete urychlit hojení akutních i chronických ran, měli byste se nad svým stravováním zamyslet.

Lidské tělo využívá živiny a další důležité látky k hojení ran způsobených zraněním, chirurgickým zákrokem i například proleženinami. Rychlost a kvalita uzdravování přitom závisejí na mnoha okolnostech. Hned na úvod je třeba zmínit, že neexistuje žádná zázračná dieta zacelující všechny rány. Zásady zdravé výživy však mohou být při procesu hojení neocenitelné.

Dobré jídlo tělu pomáhá 

Pokud chcete svému organismu pomoci s uzdravováním různých poranění, měli byste se držet následujících rad.

  • Jezte pestrou a vyváženou stravu. Nezapomínejte na dostatek ovoce a zeleniny, ale také na ořechy, drůbež, vejce a luštěniny.
  • Potravu přijímejte v pravidelných intervalech několikrát denně. Pokud vám činí potíže konzumace 3 jídel denně, rozložte příjem stravy do 5–6 menších porcí.
  • Nezapomínejte na dostatečný pitný režim. V ideálním případě byste měli denně vypít přibližně 2 litry tekutin. Při pocení, tělesné námaze či v horku je však zapotřebí toto množství navýšit.
  • Naopak omezte příjem potravin s vysokým obsahem tuku, cukru a soli. Jedná se například o sladkosti, smažená jídla nebo slazené nápoje. Tyto potraviny sice obsahují vysokou nálož kalorií, nedodávají však tělu jiné potřebné látky.

Nezbytná „trojka“ 

Bílkoviny, vitamín C a zinek. Základní složky potravy, které jsou naprosto nezbytné pro správné hojení ran. Vitamín C je nejen důležitý antioxidant, ale také se podílí na tvorbě kolagenu v kůži – díky tomu tvoří základní stavební kámen v hojení jakéhokoliv poranění. Zinek pomáhá tělu syntetizovat bílkoviny a podporuje vznik kolagenu. A proč je důležitý též příjem bílkovin? Protože kolagen je tvořen právě z nich. Nedostatek bílkovin zapříčiňuje pokles tvorby kolagenu, což prodlužuje proces hojení.

  • Zdrojem bílkovin jsou především mléčné výrobky, maso nebo ořechy.
  • Na „céčko“ narazíme v ovoci, zelenině, ale významné množství obsahují překvapivě také brambory.
  • Dostatečný příjem zinku pak zajistíme konzumací hovězího masa, slunečnicových semen, ořechů, vajec a mléka.

Pokud máte nejasnosti ohledně stravování a pitného režimu, nebojte se konzultovat svůj problém s lékařem, nutriční sestrou nebo specialistou na výživu. Hojení ran je totiž velmi složitý a komplexní proces, pro jehož zdárný průběh je zapotřebí aktivní spolupráce pacienta.

(holi)

Zdroj: http://www.drugs.com/cg/wound-healing-and-your-diet.html

Datum publikace: 31.5.2016


Čtěte dále