Spálená kůže od slunce vyžaduje péči

Spálená kůže od slunce vyžaduje péči

Popálení kůže z nadměrného slunění může být nepříjemné a bolestivé. Mnohdy bývá obtížné správně zhodnotit míru zasažení. Kdy stačí domácí ošetření a kdy už je nutný zásah odborníka, to prozradí následující řádky.

Sluneční paprsky mohou ohrozit naše zdraví mnoha způsoby. Tím nejvíce viditelným jsou popáleniny, které jsou většinou klasifikovány jako popálení prvního stupně. Kůže je zarudlá a bolestivá. Pokud se v této fázi znovu dostaneme na slunce, hrozí nám vznik popálenin druhého stupně. Ten je již charakterizován vznikem puchýřů a stav je o poznání závažnější. Proto bychom jej rozhodně neměli podceňovat. Při nesprávném ošetřování totiž může dojít k dalšímu prohloubení ran a je velmi pravděpodobné, že nám pak zůstanou jizvy. Spálená kůže ale není jedinou komplikací nadměrného opalování. Nelze opomenout ani možnost vzniku kožních nádorů. Mezi nejzávažnější patří melanom. Máte-li podezření, že některé mateřské znaménko mění svůj tvar či barvu, navštivte bez odkladu kožního lékaře.

Riziko jizev a infekcí 

Většinou se setkáváme s povrchovými popáleninami prvního stupně. V jejich terapii dominuje léčba bolesti. Pacient si vystačí s běžně dostupnými léky a návštěva lékaře většinou není nutná. Řešení hlubších popálení ale jednoznačně patří do rukou odborníka.

  • Při nesprávném ošetření totiž hrozí vznik jizev.
  • Je-li spálená plocha rozsáhlá, mohou vznikat tzv. kontraktury, které omezují rozsah pohybu.
  • V terapii popálenin druhého stupně se uplatňuje tzv. vlhké hojení ran. Cílem je vytvořit vlhké prostředí, které poskytne ideální podmínky pro uzdravení a zároveň zabrání rozvoji infekce.
  • Mezi užívané přípravky patří např. hydrokoloidní gely.

Hlavní slovo má lékař 

Popáleniny od slunce bývají většinou povrchové a v jejich léčbě dominuje zmírnění bolesti. Nedochází k porušení kožního krytu a nehrozí zde infekce. Hlubší postižení jsou závažnější, pacienti jsou ohroženi nejen vlastním zraněním, ale také přidruženými komplikacemi, mezi které patří například rozvoj infekcí a prohloubení rány. Spáleninami sužovaný člověk by měl vždy vyhledat odbornou pomoc, která zhodnotí závažnost poškození kůže a zajistí vhodnou léčbu.

(idav)

Zdroj:
http://emedicine.medscape.com

Datum publikace: 29.2.2016


Čtěte dále