Šest tipů, jak děti odnaučit škrábat si strupy

Šest tipů, jak děti odnaučit škrábat si strupy
Děti jsou neposedné a zvědavé. I taková věc jako hojící se ranka pro ně může být zajímavou hračkou. Jak vysvětlit, že poranění potřebuje na uzdravení klid, a čím dítě přesvědčit, aby si přestalo strhávat strupy?

  1. Nezakazujte. U dospělých by bylo možné apelovat na sebekázeň, ale u dětí to moc účinné není. A nejen u těch nejmenších, které nám ještě dobře nerozumí. Zákaz škrábání je sice projevem dobré snahy, ale v praxi není možné dítě uhlídat, aby ho dodržovalo. Ve chvílích, kdy se musíte věnovat něčemu jinému, se může přesvědčit, že za škrábání sankce nepřicházejí. Tento mechanismus se mu pak jeví jako vyhovující, vedoucí k cíli. Naučí se, že když se nedíváte, může se beztrestně škrábat. Proto zákaz raději přeskočte.
  2. Odveďte pozornost. Zkuste dítě nějak zabavit, aby na svědění nemyslelo. Když vidíte, že má nutkání se škrábat, dejte mu hračku, pití, pusťte mu písničku nebo se s ním pomazlete. Možná strup přestane svědit a dítě na nutkání zapomene.
  3. Vyzkoušejte odměny. Za každý den, kdy zůstane strup na svém místě, je možné dát odměnu. Ale musíte být opatrní, aby si ji dítě nevyložilo nežádoucím způsobem. Nebylo by dobré, aby dospělo k přesvědčení, že jakákoli spolupráce a snaha musí být dobře zaplacené. Nebo že vy zodpovídáte za jeho chování a budete mu platit „výpalné“. Podejte to diplomaticky.
  4. Urychlete hojení. Rána, která je zhojená, už dětské nehtíčky neláká. Snažte se proto maximálně podpořit uzdravování. Zeptejte se v lékárně na vhodné přípravky, jako jsou hojivé gely nebo náplasti pro vlhké hojení. Pestrá strava a přidané vitaminy jsou také prospěšné. Pokud se rána bude zvětšovat, rudnout nebo z ní poteče hnis, navštivte lékaře.
  5. Nebojte se jizev. Když se vám bude zdát, že po strupu zůstává jizva, nepropadejte hned panice. Tyto záležitosti málokdy nechávají trvalé následky, ale někdy je nutná delší doba na stoprocentní zhojení.
  6. Zvažte návštěvu odborníka. Škrabání strupů může být i projevem poruchy chování. Pokud vám bude něco nápadné, raději navštivte dětského lékaře a nechte dítě prohlédnout. Budete mít klid.

(pez)

Zdroj: https://pediatricinsider.wordpress.com

Datum publikace: 20.9.2017


Čtěte dále