Šest (ne)jen podzimních tipů, jak udržet vaše děti zdravé a spokojené

Šest (ne)jen podzimních tipů, jak udržet vaše děti zdravé a spokojené

Sbírání barevných listů a kaštanů, pouštění draků, podzimní slunce, období dešťů a větrného počasí, blátivo, chřipky a nachlazení. To je podzim se všemi svými pro a proti. Jak zařídit, aby vaše děti prožily spíše ta pro?

1. Žijte aktivně!

To je motto, které se ve sdělovacích prostředcích objevuje velice často. Nemusí ale nutně znamenat pouze pobídku ke sportu, děti můžete zapojit také do domácích prací, například do úklidu listí na dvorku. Nezapomeňte ale činnost dětem přizpůsobit a vybavte je vhodným náčiním dětské velikosti a tvaru. Uspořádejte jim různé soutěže typu „kdo najde nejvíc žlutých lístků nebo kaštanů, vyhrává“. Choďte na procházky do podzimně zbarvené přírody. Děti by měly být fyzicky aktivní alespoň hodinu denně a dospělí minimálně dvě a půl hodiny týdně. Nesmíme ale zapomínat ani na činnost psychickou. Podporujte kreativitu svých dětí! Hrajte stolní hry, malujte, zpívejte a čtěte knihy.

2. Objevujte zdravá jídla

Ze zdravých ingrediencí připravíte zdravé jídlo. Vybírejte si pokud možno v obchodech co nejkvalitnější suroviny. Využívejte sezónní a regionální potraviny. Hledejte nové a nové recepty! Experimentujte! A jste-li ještě větší dobrodruh, můžete do kuchyně pustit třeba i děti!

3. Zajímejte se o podmínky na brigádě svého potomka

Brigáda může vaší ratolesti mnoho dát, ale i dost vzít. Váš potomek může získat nové zkušenosti, přátele a vyšší sebevědomí pramenící z pocitu uspokojení, že danou práci zvládá a je za ni kladně ohodnocen. Pokud je ale zaměstnání nad jeho síly, může u něj vzrůstat míra stresu a vyčerpání. To může vést k úrazům na pracovišti, zhoršení prospěchu ve škole a celkovému zhoršení zdravotního stavu včetně stavu psychického.

4. Zajistěte bezpečnost v domácnosti

Přizpůsobte domácnost stáří svého dítěte – například v případě menších dětí je dobré pořídit záslepky do zásuvek. Kupujte hračky a potřeby přiměřené věku – určitě není ideální volbou šestnáctiměsíční holčičce pořídit panenku Barbie se vším možným miniaturním vybavením. 

5. Vždy dělejte to, co sami hlásáte

Je velice jednoduché říkat okolí, co má nebo by mělo dělat. Ale bez patřičných činů samotného hlasatele to často nemívá valný efekt. A děti na to bývají dost citlivé. Příklad vlastního chování bývá často mnohem účinnější. To se týká všeho – od hygienických návyků až po osobní postoje.

6. Zapojte se do života svého dítěte

Zní to sice zvláštně, ale je to aktuálnější, než by se mohlo zdát. Kolik dětí dnes žije více online než mezi svými vrstevníky a v rodině? Kolik dětí raději volí řešení problémů přes telefon než přímo z očí do očí? Opravdu nás sociální sítě až tak moc sbližují? Kolik rodičů pracuje od rána do večera a svého potomka vidí jen na pár hodin o víkendu? Pokud je to možné, zkuste zpomalit, zamyslet se a po pravdě si na tyto otázky odpovědět.

(ivh)

ZDROJ: http://www.cdc.gov/family/parentautumn/index.htm

Datum publikace: 1.12.2014


Čtěte dále