Seborrhoická dermatitida nesvědí. Přesto vyžaduje péči

Seborrhoická dermatitida nesvědí. Přesto vyžaduje péči
Dětská pokožka se od kůže dospělých hodně liší. Je jemnější, tenčí a méně odolává bakteriím. Proto se u miminek mohou často vyskytovat vyrážky různého druhu. Seborrhoická dermatitida ve vláskách je jednou z těch, které vyžadují náležitou pozornost.

Věnujte pozornost hlavičce svého miminka

Seborrhoická dermatitida je zánětlivé onemocnění kůže. Kůže na hlavičce je někdy mastná a odlupuje se po velkých kusech formou silných žlutavých nánosů. Pod nimi je pak pokožka jemná a začervenalá. Na rozdíl od atopické dermatitidy kůže postižená seborrhoickou dermatitidou nesvědí. Vyskytuje se u většiny dětí a mizívá do jednoho roku věku.

Pozor na infekci

Pokud má i vaše dítě známky seborrhoické dermatitidy, je třeba tato místa ošetřovat. Zabráníte tak rozvoji bakteriální infekce:
  • Kůži na hlavičce masírujte přírodním olejem. Použijte buď měsíčkový, mandlový, nebo prostý olivový. Tyto rostlinné oleje totiž neucpávají póry.

  • Olej nechte vsáknout a po zhruba 15 minutách umyjte šamponem. Použijte takový, který neobsahuje žádné vůně, chemické konzervanty ani jiné syntetické látky.

  • Po umytí nánosy z hlavičky jemně vykartáčujte. Nesnažte se ovšem odstranit nánosy, které nejsou odloučené nebo nejdou snadno uvolnit.

Poraďte se s dermatologem

Pokud už jsou nánosy svědivé, místa pod nimi silně začervenalá a vše poukazuje na již vzniklou infekci, je třeba se poradit s dermatologem. Dítě si může hlavičku i rozškrábat do krve. Do již vzniklých ranek pak snadno vnikne infekce. Tomu se zabrání jedině léčbou odborníka.

(skl)

Zdroj: http://www.optiderma.com/en/skin-disorders/babies-skin-rashes.html

Datum publikace: 27.1.2011


Čtěte dále