S klidnou duší se rány hojí rychleji

S klidnou duší se rány hojí rychleji
Snad každý už dnes ví, že duševní nepohoda může nepříjemně komplikovat průběh mnoha onemocnění. Důvod je nasnadě, tělo a psychika jsou spolu propojeny více, než se dříve myslelo. Vědci z Chicaga však sledovali konkrétní vliv stresu, a to na hojení ran. Může duševní rozpoložení ovlivnit i takový proces, jako je hojení?

Když už zranění, tak radši o prázdninách

Předmětem zájmu se stalo poranění sliznice v ústní dutině. 65 dobrovolníkům z řad studentů zubního lékařství byly v místní anestezii vytvořeny dvě malé ranky na tvrdém patře. Dále byla sledována rychlost jejich zhojení, a to za dvou odlišných okolností. První skupina studentů zrovna procházela psychicky náročným zkouškovým obdobím, zatímco ta druhá si užívala letních prázdnin. U stresovaných studentů se rány hojily o 20 % pomaleji a aktivita zánětu ve sliznici byla znatelně vyšší než u těch, kteří byli v duševní pohodě.

Naplánujte si operaci na pohodové období

Je nutné si uvědomit podstatnou skutečnost, a to že čím později se rána uzavře, tím spíše se zkomplikuje případnou infekcí. To může být nebezpečné především u ran operačních. Proto se ukazuje, že je vhodné plánovat chirurgický výkon na období jinak psychicky nezatěžující. Rovněž nejrůznější relaxační techniky mohou zmírnit stres před operací a po ní, čímž lze hojení příznivě ovlivnit.

Jak na sliznici, tak na kůži

I když bylo zkoumání zaměřeno na sliznici dutiny ústní, lze předpokládat, že podobně bude na psychice záviset i hojení ran na sliznicích jiných, například v trávicím či močopohlavním traktu. Co se týče poranění kůže, studie s podobným výsledkem byly provedeny na univerzitě v Ohiu. Sledováno bylo 36 žen s malou ránou na ruce, kdy polovina z nich pečovala o vážně nemocné příbuzné. A právě této polovině se zranění hojilo o devět dní déle.

Chcete-li mít ránu vyhojenou co nejdříve, raději se vyhněte sebemenšímu stresu. A pokud je to jen trochu možné, vyhýbejte se mu i nadále. Protože hojení není to jediné, co může nespokojená duše pořádně zkomplikovat!

(veri)

Zdroj:
http://www.bottomlinesecrets.com/article.html?article_id=49160
http://www.zdravotnickenoviny.cz/scripts/detail.php?id=126329

Datum publikace: 13.10.2009


Čtěte dále

Není rána jako rána

Není rána jako rána

O ranách a jejich hojení již byly napsány stohy textů, které nás provázejí na všech frontách. Co to ale rány jsou a lze je nějak dělit? Trocha teor... Celý článek

Bércové vředy

Bércové vředy

Bércový vřed  (ulcus cruris) je poškození kožního krytu zasahující různě hluboko do podkožních tkání v oblasti kotníku, nejčastěji na vnitřní straně,... Celý článek