S diabetickou neuropatií si poradí vlhké hojení

S diabetickou neuropatií si poradí vlhké hojení

Jednou z velmi častých komplikací neléčeného diabetu může být takzvaná diabetická neuropatie neboli poškození periferních nervů. Ta může následně vést i k poškození svalových struktur, zejména na nohou, a vzniku diabetické nohy. Je proto důležitá správná a včasná léčba. Pomoci může i vlhké hojení.

Pozor na nervy!

Diabetická neuropatie je postižení nervů, které se podle typu postižených nervů projevuje:

  • bolestí,
  • sníženou citlivostí zejména dolních končetin,
  • problémy trávicího a močového traktu, srdce a cév.

Při diabetické neuropatii dochází k postižení funkce i struktury nervu.

Podle druhu postižených nervů se rozlišují dvě základní skupiny diabetické neuropatie:

  • periferní (somatická) neuropatie – postihuje nervy příčně pruhovaného svalstva končetin,
  • autonomní (vegetativní) neuropatie – postihuje nervy koordinující činnost svalů vnitřních orgánů.

Smutný primát dolních končetin

Nejčastěji postiženými nervy bývají nervy dolních končetin. Jako první jsou postiženy nervy, které slouží k vnímání citlivosti. Mezi první příznaky tak patří brnění, pálení atd., postupně se přidávají výpadky funkce nervů, takže pacient má pocit, jako by měl nohy namočené ve vodě. Následně nastává ztráta dotyku, tepla a bolesti, nejprve v oblasti prstů na nohou, a poté se může porucha rozšířit po kotníky, a dokonce i po kolena. Připomíná to situaci, jako by měl člověk rukavice nebo ponožky.

Poranění bez povšimnutí

Protože člověk dobře necítí dotyk, teplo a chlad, může se stát, že se poraní, aniž by si toho všiml. Vznikají tak bolestivé a nehojící se vředy, které, pokud nejsou léčené, mohou vést až k amputaci končetiny. Je proto třeba komplikace diabetické neuropatie včas odhalit a začít léčit. Nejprve je třeba vyrovnat hladinu cukrů v krvi a druhým krokem by mělo být samotné hojení rány. Velmi se osvědčilo zejména hojení tzv. vlhkou metodou, například přípravkem Hemagel, který dokáže zacelení rány urychlit až o několik týdnů.

Neopomínejte prevenci

Neméně důležitá je ale i prevence. Pravidelná každodenní kontrola chodidel a jejich pečlivé mytí a sušení by měly být základním kamenem v péči o nohy. Důležité je zejména důkladné vysušení meziprstních prostor a na závěr namazání nohou zvláčňujícími krémy, zabraňujícími vysušení. Je tedy třeba udržovat nohy čisté a suché, pravidelně si stříhat nehty a nosit suché a čisté, nejlépe bavlněné ponožky. Boty by pak měly sedět, aby nedocházelo k otlakům.

Věnujte tedy svým nohám každý den alespoň deset minut pozornosti.

Hemagel i na předpis

Přípravek Hemagel, vyvinutý českými vědci, hradí od ledna 2010 zdravotní pojišťovna. Úhrada pokryje tři čtvrtiny ceny. Pacienti až do konce roku 2009 platili v lékárně za pětigramové balení přibližně 150 korun, za třicetigramové 450 korun. Pro seniory a chronicky nemocné pacienty s rozsáhlými ranami tak byl přípravek hůře dostupný. Od ledna 2010 zaplatí s použitím poukazu na zdravotnický prostředek vystavený lékařem za malé balení pouze 38 korun, za velké 113 korun.

Zařazením do úhradové vyhlášky se mast stala pro nemocné dostupnější. Pacienti ušetří peníze a rychleji a bez komplikací se jim hojí rány. Peníze ušetří i zdravotní pojišťovna, komplikace léčbu prodražovaly.

(kam)

Zdroje:
http://www.solen.cz/pdfs/med/2007/05/04.pdf

Máte s přípravkem Hemagel osobní zkušenost? Chcete jej teprve vyzkoušet a rádi byste znali názor ostatních uživatelů?

 

Datum publikace: 11.4.2013


Čtěte dále