Řízli jste se do prstu? Hojení urychlí výběr správné léčby!

Řízli jste se do prstu? Hojení urychlí výběr správné léčby!

Zranění některého z prstů bývá běžnou, i když nepříjemnou událostí. K úspěšnému zhojení většinou není třeba lékařského zásahu. Existují však výjimky. Jak poznat, že si poranění žádá odborný zásah? K lékaři byste se měli vydat, pokud:

  • se krvácení z rány nezastaví do půl hodiny,
  • je bolest silná a neustává,
  • se po poranění objeví horečka,
  • je rána nápadně zarudlá a oteklá,
  • došlo k jejímu silnému znečištění,
  • nastane náhlá necitlivost prstů nebo ztráta hybnosti.

Rychlejší cesta 

Po desítky let probíhaly diskuse, jestli je vhodné ránu krýt, nebo ponechat volně schnout na vzduchu. Dnešní medicína založená na důkazech však už ví, že je výhodnější tzv. vlhké hojení. Urychluje proces uzdravování, neboť vlhké prostředí usnadňuje růst kožních buněk. Nedochází ke tvorbě strupu. Ten svádí ke škrábání a strhávání, navíc brání tvorbě nových kožních buněk. Vlhké hojení též minimalizuje jizvení.

Znáte správný postup? 

Poraníte-li si prst či prsty, je dobré začít s léčbou co nejdříve. Napřed si ránu dobře prohlédněte. Pokud je mělká, neměla by působit vůbec žádné problémy. Nejste-li si ale jisti, zda nedošlo k poškození důležité struktury uvnitř prstu, nebo když je místo velmi znečištěné, navštivte ihned lékaře. Jestliže rána navzdory hlubšímu řezu vypadá dobře, nebolí příliš, nekrvácí a nejsou přítomny jiné podezřelé příznaky (viz výše), zvládnete ošetření nejspíše sami. 

  1. Vyčistěte ránu důkladně vodou. Můžete ji vypláchnout i fyziologickým roztokem, máte-li ho doma. Nepoužívejte dezinfekci – tu čistá poranění nepotřebují. Její aplikací často dochází k poškození tkání a zhoršení hojení.
  2. Zastavte krvácení tlakem na ránu.
  3. Vlhké hojení lze zajistit mnoha způsoby. Nejlevnější je použití klasického obvazu, ale jednodušší, komfortnější a spolehlivější je použití speciálního krytí s gelem.
  4. Úlevu může přinést umístění poraněné končetiny do zvýšené polohy a její chlazení. 
  5. Během uzdravování omezte pohyby poraněným prstem.

(pez)

Zdroj: http://woundcaresociety.org

Datum publikace: 10.10.2016


Čtěte dále