Rány potřebují dobře „nakrmit“

Rány potřebují dobře „nakrmit“
Aby naše tělo správně fungovalo a my se cítili dobře, je potřeba dodávat našemu organismu dostatečné množství vitamínů, minerálů a energie ve formě kvalitních živin. Nároky na dodávku energie, stejně jako spotřeba dalších látek, se zmnohonásobí, pokud je naše tělo vystaveno nepříznivým vlivům, se kterými se musí vypořádat. Proto je správná a dostatečná výživa základním předpokladem pro správné hojení.

Bílkoviny – základní stavební kámen

Cukry, tuky a bílkoviny jsou živiny nezbytně důležité pro správný chod organismu. V případě hojení ran mají nepostradatelnou úlohu bílkoviny, jejichž nedostatek obnovu tkáně naruší. Vazivové buňky proteiny (bílkoviny) potřebují pro své dělení a novotvorbu vaziva, kterým ránu zacelí. Nedostatek bílkovin může také zvýšit riziko vzniku zánětu.

ABeCEda vitamínů

Vitamíny patří také k základním a nepostradatelným složkám lidské potravy. I v jejich případě je požadavek na zvýšený přísun v období hojení opodstatněný. Významnou roli v procesu hojení hraje vitamín C. Zajišťuje totiž správnou a dostatečnou tvorbu kolagenu – nerozpustné bílkoviny, jež je základní stavební složkou pojivových tkání. K novotvorbě cév, vaziva a buněk pokožky a sliznice přispívá vitamín A. Také komplex vitamínů B a vitamíny E a K mají obrovský význam při hojení.

Měď, zinek, železo = lepší hojení

Nesmíme opomenout ani minerály, jejichž nedostatek by se mohl na nesprávném a zdlouhavém hojení také podepsat. K dostatečné tvorbě vaziva napomáhá měď. Zinek je zase díky svému vlivu na enzymy (bílkoviny, které se účastní chemických přeměn v živých organismech) velice důležitým prvkem pro metabolismus celé řady živin. Dostatečný přísun kyslíku, bez kterého by se hojení v žádném případě neobešlo, zajišťuje železo.

Nyní už víme, že pokud chceme přispět k hojení, je potřeba dodat tělu potřebné množství stavebního materiálu. Samozřejmě zde platí, že kvalita významně předčí kvantitu.

(pad)

Zdroj:
http://www.hojeni21.cz/download/Zpravodaj_3_06.doc
http://cs.wikipedia.org/wiki

Datum publikace: 18.11.2009


Čtěte dále