Pupečníková krev – pomůže diabetikům?

Pupečníková krev – pomůže diabetikům?

Cukrovka znamená pro pacienty mnoho dlouhodobých komplikací. Jednou z nich je i takzvaná diabetická noha – nehojící se rána na kůži, která může vyústit až v amputaci části končetiny. Korejští vědci však dávají naději: provedli pokus s lidskou pupečníkovou krví na zvířecím modelu diabetických ran a zjistili, že určitá populace přenesených buněk hojení defektů urychluje.

Poškozené tkáně

Léčení ran u diabetiků je často obtížné, zejména u dlouhotrvající a špatně kompenzované nemoci – tedy když jsou hladiny cukru v krvi vysoké nebo dochází k častým výkyvům. Malé cévy jsou pak narušeny natolik, že propouští do tkání málo kyslíku. Ty se v podstatě dusí a snadno se pak poškodí i při jinak nenápadném poranění. Celý problém zhoršuje též častá porucha citlivosti – mnozí pacienti poranění ani nevnímají.

Vzácné buňky

Pupečníková krev je neobyčejně bohatá na kmenové buňky, které se mohou dále vyvíjet a tvořit různé tkáně. Korejští vědci z nich vybrali specifický druh, který má schopnost tvořit cévy a podílí se na znovuvytvoření cévního zásobení v ráně. Na rozdíl od ran u zdravých lidí totiž u diabetiků kolem rány protéká méně krve, takže i dodávka živin potřebných k hojení je oslabená. A jak pokus dále probíhal?

  • Vybrané specifické buňky byly podány poraněným myším s diabetem.
  • Zjistilo se, že tyto miniaturní útvary urychlují hojení a zvyšují novotvorbu cév v ráně.
  • Podstata objevu zatím není jasná – předpokládá se, že buňky působí na své nejbližší okolí a stimulují je k produkci cév.

Výsledky této studie naznačují, že v budoucnu by mohlo být těchto buněk z pupečníkové krve využito k léčbě jinak nezhojitelných ran u diabetiků. K potvrzení této domněnky však bude třeba provést další výzkum.

(uli)

Zdroj:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/217273.php

Datum publikace: 22.4.2013


Čtěte dále