Poranění od zvířat: i z malé rány může vzejít velký problém!

Poranění od zvířat: i z malé rány může vzejít velký problém!

Hrajete si s domácím mazlíčkem a on vás v zápalu hry škrábne. Na ulici potkáte vzteklého psa, který na vás zaútočí. Na dovolené v exotické zemi krmíte roztomilou opičku, jejíž ostré zoubky si vaši ruku spletou s pamlskem. Víte, co vám v takových situacích hrozí a jak si s poraněním poradit?

Pozor na znečištění 

Po kousnutí nebo poškrábání zvířetem je největším rizikem znečištění bakteriemi. Ty se do rány dostávají dvěma způsoby: buď se jedná o součást přirozeného kožního osídlení lidského těla, nebo se do těla dostanou z povrchu drápu či zubu. Ústní dutina zvířat je totiž plná obrovského množství bakterií, které můžou způsobit hnisavou infekci v ráně. Co tedy v takovém případě dělat?

  1. Nejprve z rány odstraňte cizí materiál (zaseknutý dráp aj.).
  2. Poté místo pečlivě vydezinfikujte.
  3. V případě větších poranění ihned navštivte chirurgické oddělení, kde vás důkladně ošetří.
  4. Každý den ránu kontrolujte – v případě zčervenání, hnisání nebo velké bolestivosti ihned navštivte lékaře.
  5. I když je v České republice výskyt vztekliny velmi vzácný, raději si od majitele zvířete vyžádejte potvrzení o očkování nebo v případě neznámé totožnosti čtyřnohého útočníka tuto skutečnost sdělte ošetřujícímu lékaři.

Chovatelé koček by se měli mít na pozoru před nemocí z kočičího škrábnutí vyvolanou bakterií Bartonella henselae. Asi za týden po škrábnutí vaším miláčkem dojde ke zduření krčních a šíjových mízních uzlin doprovázené zvýšenou teplotou, únavou a malátností. Naštěstí ve většině případů nemoc sama odezní, avšak u lidí s poruchami imunity může mít mnohem závažnější průběh.

Jen počkej, zajíci!

Při procházce v přírodě můžete narazit na zajíce (nebo jiného hlodavce), který je malátný, při pohybu se potácí a nechá se snadno chytit. Za žádných okolností se k takovému zvířeti nepřibližujte! Při vstupu bakterií oděrkou v kůži dochází ke vzniku tularémie neboli zaječí nemoci. Ta je charakteristická tvorbou vředů na kůži a vysokými horečkami. Onemocnění je léčitelné antibiotiky, ale neléčené může skončit i smrtí.

Co přináší povodňová vlna

Poslední léta se nesou ve znamení povodní a podle slov meteorologů můžeme v budoucnu očekávat další. V souvislosti s odklízením zaplaveného majetku tak dochází k epidemickému výskytu leptospirózy. Jak se toto onemocnění projevuje?

  • Myši vylučují do vody bakterie, které prostupují oděrkami v kůži.
  • U člověka se nemoc projeví jako blaťácká horečka nebo Weilova choroba.
  • Blaťácká horečka je podobná chřipkovitému onemocnění a brzy odezní, kdežto Weilovu chorobu doprovází žloutenka a krvácení do kůže, sliznic, v nejhorším případě i do mozku.
  • Při včasném zahájení antibiotické léčby však bývá průběh příznivý.

Vzteklina ze zahraničí

Na vzteklinu v naší zemi narazíte jen velmi vzácně, a to hlavně díky perfektnímu očkování domácích i divokých zvířat. Poslední dobou nás však často lákají exotické destinace, ve kterých je tato nemoc stále velkým strašákem. V případě poranění zvířetem v zahraničí tak po příjezdu domů ihned navštivte lékaře a skutečnost mu oznamte. Vzteklina se totiž může vyvíjet i několik měsíců, po objevení prvních příznaků je však na léčbu již pozdě a onemocnění končí vždy smrtelně.

Domácí mazlíčci i divoká zvířata můžou být zdrojem mnoha onemocnění, která do organismu vstupují poraněnou kůží. První pomoc je v těchto případech vždy stejná: ránu důkladně vyčistěte a v případě nejistoty raději navštivte lékaře.

(holi)

Zdroj:

http://www.cfsph.iastate.edu/Zoonoses/

Datum publikace: 29.4.2014


Čtěte dále