Popáleniny vzniklé doma se vůbec nemusí přihodit

Popáleniny vzniklé doma se vůbec nemusí přihodit

Většina popálenin a úrazů vzniká doma, kde se cítíme v bezpečí. Ať už jsou to opařeniny párou,či horkou tekutinou, kontaktní spáleniny dotykem na horký povrch, či od ohně, vždy znamenají vážné poškození kůže. A to se může hojit týdny, měsíce či vyžadovat operační zákroky, narkózy a transplantace. Popáleniny jsou nejvážnějším úrazem, a proto bychom měli dělat všechno pro to, abychom se jich vyvarovali.

Nejnebezpečnější je kuchyň

Nehlídané vaření je nejčastějším původcem všech tragédií. To platí zejména pro dětské úrazy. Proto své ratolesti držte striktně alespoň na metrovou vzdálenost, pokud zrovna vaříte nebo je plotna ještě horká. Ale ani dospělí nejsou zcela uchráněni. Rizika se zde přímo nabízejí. Je například velice snadné oděvem zavadit o držák hrnce s vařící tekutinou. Děti mohou být zvědavé a pánev či hrnec na sebe obrátit. Proto držadla směřujte směrem dovnitř a lžíce ani vařečky nenechávejte v hrncích. Během vaření nevhazujte do pánve s horkým olejem mokré potraviny. Okamžitá reakce horkého oleje a vody způsobí vystříknutí oleje a následnou popáleninu. Pamatovat je dobré na to, že pára má vyšší teplotu než vařící voda. Pokličky od hrnců proto odstraňujte velice opatrně. Možná se vám někdy stane, že na pánvi vzplane oheň. Zachovat duchapřítomnost není lehké, ale pamatujte, že nalít na ni vodu znamená výbuch. Jediné řešení, jak plameny zastavit, je zakrýt pánev třeba plechem na pečení.

Hlídejte vše, co představuje riziko:

  1. Nenechávejte volně položenou žehličku nikde, kde se pohybují děti.
  2. Zakryjte speciálními krytkami všechny nepoužívané zásuvky.
  3. Naučte děti, že sporákové vařiče, žehličky a další věci je mohou vážně zranit.
  4. Do vany nejdříve napouštějte studenou vodu a až poté připouštějte teplejší.
  5. Vodu ve vaně nejdříve rukou otestujte a to na více místech. Nikdy nenechávejte děti ve vaně samotné.

Při dodržování všech uvedených zásad se vyvarujeme chyb, které si jinak můžeme dlouho vyčítat. Proto je nutné myslet dopředu a hlavně nic nenechat náhodě.

(skl)

Zdroj:

http://boomersurvive-thriveguide.typepad.com/the_survive_and_thrive_bo/2009/10/how-to-prevent-burns-in-the-kitchen.html

Datum publikace: 31.12.2013


Čtěte dále