Pokožka potřebuje v zimě větší péči

Pokožka potřebuje v zimě větší péči

Mrazivý vítr a přitom nízká vlhkost vzduchu mohou nepříznivě ovlivnit charakter kůže kteréhokoli člověka. Ta se tak velmi lehce stává vysušenou, podrážděnou a popraskanou. Existuje však několik způsobů, jak pokožku spolehlivě ochránit. Na následujících řádcích přinášíme ty nejosvědčenější tipy.

Šetrné kosmetické přípravky

  • Dbejte na pečlivý výběr mýdla. Upřednostněte jemné a neparfémované výrobky. Silné, antibakteriální mýdlo s deodorační složkou často obsahuje i mnoho iritujících příměsí. Jednoznačně platí „méně je více“, a to v množství mýdla aplikovaného na pokožku.
  • Zrevidujte též ostatní obličejovou kosmetiku. Vyhněte se tónujícím a adstringentním vodám, zejména těm s obsahem alkoholu. Krémové čisticí emulze jsou lepší volbou. Přes den aplikujte zvlhčující make-up a na noc nezapomeňte použít vyživující noční krém.
  • Pravidelně zvlhčujte pokožku celého těla. Výborné jsou emulze na bázi oleje obsahující 80 % oleje a 20 % vody, schopné vytvořit ochrannou vrstvu. Nemáte-li ráda mastný pocit na kůži, použijte krém. Zkuste se vyhnout produktům s kyselinou citronovou a dalšími parfémujícími látkami.

Horkou vodu vynechte 

  • Chraňte svoje ruce. Díky častému mytí jsou jednou z nejproblémovějších partií. Myjte si ruce teplou, ne horkou vodou a poté vždy použijte krém. Rovněž věnujte pozornost výběru materiálu rukavic, které by měly být každodenní samozřejmostí.
  • Ve sprše to také nepřehánějte s teplotou vody. Umývejte se vlažnou vodou, a to maximálně po dobu 10 minut jedenkrát za den, ať pokožku příliš nevysušujete. Občas zapomeňte na fén, pomůžete jak pokožce hlavy, tak vlasům. Dovolí-li situace, nechte kštici raději volně schnout.
  • Ztlumte topení. Horký vzduch více vysušuje.

 Rozhodně nezapomeňte! 

  • Používejte zvlhčovač vzduchu. Umístěte jej do místnosti, kde trávíte nejvíce času. Cílová hodnota vzdušné vlhkosti by měla být 30–50 %.
  • Dopřejte si kvalitní spodní prádlo z lehkých vzdušných materiálů. Svetr na holé kůži, zejména vlněný, dokáže napáchat pořádnou paseku.
  • Používejte opalovací krém. Ano, i v zimě! Vyberte si nejméně faktor 15 a neopomeňte ani balzám na rty s UV filtrem.
  • Pozor také na léky, které mohou zvyšovat citlivost pokožky na sluneční záření (například některá antibiotika a léky na vysoký krevní tlak). V případě pochybností se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

(bak)

Zdroj: http://www.mcghealth.org/e-news/GhsuContentPage.aspx?nd=2678

Datum publikace: 17.3.2013


Čtěte dále