Pět věcí signalizujících infekci v ráně

Pět věcí signalizujících infekci v ráně

Tuto otázku si klade mnoho lidí, kteří se nějakým způsobem zraní. Často též váháme, zda je, či není nutné navštívit lékaře. Existuje několik typických příznaků, které hodně napoví, zda je zranění infikované a jak je to vážné.

1. Otok

Může se objevit u jakéhokoliv poranění, ale pokud je místo infikované, otok se bude postupně zvětšovat a zhoršovat. Není přitom podmínkou, aby otékaly jen tkáně kolem zranění. Stejně tak může být totiž postižena celá končetina. Pokud otok stále roste a přetrvává i několik dní, pak je určitě nutné navštívit lékaře – ten posoudí, zda zranění vyžaduje nasazení antibiotik.

2. Zčervenání

Zpočátku je přítomno téměř vždycky. Jestliže se stav a vzhled rány stále zhoršuje, obraťte se na odborníka. 

3. Bolest

Je také běžným příznakem většiny zranění, ale postupně klesá spolu s hojením. Nedochází-li ke zlepšování a bolestivost, či dokonce ztuhlost je stále větší, hrozí riziko vzniku mnohem závažnějšího stavu. Přetrvávající (více než dva dny) nebo horšící se bolest bývá často známkou infekce, a proto by měla být důvodem pro konzultaci s lékařem.

4. Zápach

Zápach vycházející ze špatně se hojící rány je klíčovým ukazatelem infekce. Jeho původcem bývá často hnis (žlutavě bílá tekutina), který se začne objevovat v poranění. Jde o další typický infekční příznak.

5. Zkouška peroxidem vodíku

Jeho použití často dokáže napovědět, zda se jedná o infekční ránu, či nikoliv. Nalijte malé množství na postižené místo. Pokud začne bublat, štípat a na povrchu rány se objeví trochu bělavé tekutiny, pravděpodobně se jedná o infekci. Peroxid můžete použít i jako jednu z možností při léčbě.

(cabi)

Zdroj: http://www.helium.com/items/1700481-how-to-know-if-you-have-an-infection-or-not-wounds-that-are-infected-infections

Datum publikace: 19.5.2013


Čtěte dále