Pět tipů, jak podpořit poporodní hojení

Pět tipů, jak podpořit poporodní hojení

Po návratu z porodnice je veškerá pozornost soustředěna často jen na dítě. Ovšem i maminka potřebuje jistou míru péče. O zranění způsobená při porodu je nutné se starat, jen tak se tělo vrátí rychle do kondice.

Přivést na svět potomka není jednoduchá záležitost. I když vše probíhá tak, jak má, často tento proces provázejí poranění porodních cest. Lékař je ošetří a během hospitalizace sleduje, ale doma už je péče o ránu pouze na rodičce. Jak na to?

Horečka ani výtok k hojení nepatří!

  1. Ledování. Přikládání studených obkladů na 10–20 minut může pomoci zmírnit otok i bolest. Zeptejte se v lékárně, zda nemají speciální chladicí pomůcku pro ženy po porodu. Připomíná menstruační vložku a díky tomu se snadno používá. Jestliže se rozhodnete pro klasický led, zabalte ho do utěrky nebo ručníku. Příliš razantním chlazením můžete nadělat více škody než užitku.
  2. Podpora vyprazdňování. Po porodu je celá oblast malé pánve podrážděná a tlačení na stolici může být opravdu nepříjemné. Glycerinové čípky stolici změkčí a pomohou snadnému vyprázdnění bez tlaku. 
  3. Čistota a sucho. Několikrát za den se osprchujte, samozřejmě také po každé návštěvě toalety. Lze zkusit i vlažné nebo teplé sedací koupele. Ideálním pomocníkem je speciální nástavec na WC. Do něho si napustíte vodu, pohodlně usednete a po koupeli vodu snadno vylijete. Vždy se sušte čistým ručníkem, pro dokonalé osušení zevní rány a jejího okolí lze použít i vysoušeč na vlasy.
  4. Odpočinek. Možná si říkáte, že takovou radu může dát jedině ten, kdo nikdy děti neměl. Ale zkuste si čas pro sebe najít. Každá prolenošená chvíle vám udělá dobře na duši i na těle.
  5. Prevence. Omezte vše, co by mohlo poporodní hojení zkomplikovat. Odpusťte si slané koupele a snažte se, aby se do rány nedostal pudr, parfémované krémy nebo pleťová mléka. Nepřikládejte teplé obklady a vyhýbejte se dřepům nebo sezení „na bobku“, abyste nenapínali hojící se kůži. Sex odložte na dobu, kdy bude vše v úplném pořádku. 

Pokud zpozorujete výraznější otok okolí rány, bolestivost, horečku nebo podezřelý výtok, neváhejte a zamiřte rovnou na gynekologii.

(pez)

Zdroj: http://www.healthline.com

Datum publikace: 9.3.2017


Čtěte dále