Peklo způsobené žhavým koncem cigarety

Peklo způsobené žhavým koncem cigarety
Se skutečně horkými předměty přicházíme dennodenně do kontaktu. Stačí se jen rozhlédnout kolem sebe – rozpálená žehlička, žárovka, zapálený konec cigarety, … Tady všude se může ukrývat potenciální nebezpečí vzniku popálenin.

Jak se pálí lidské buňky

Většina lidských buněk si libuje při teplotě 37 ˚C. Při vyšších teplotách buňky trpí, kolem 45 ˚C začnou postupně odumírat a při teplotě dosahující 60 ˚C je čeká smrt téměř okamžitá. Ve spálené kůži tedy může vzniknout nekróza (odúmrť tkáně) nebo v lepším případě zánět. Zánět se projeví zarudnutím, ztepláním, bolestí, otokem a případně vznikem puchýřů.

Žárovka, žehlička, cigareta

Například rozžhavená stowattová žárovka dosahuje po nějaké době svícení teploty téměř 90 ˚C. Proto se ji rozhodně nepokoušejte vyměnit holýma rukama hned poté, co zhasla. Vaše vlasy možná snášejí bez větších problémů „termický útok“ vlasové žehličky (o teplotě přesahující 200 ˚C), ale vašim uším by stačil jediný kontakt na to, aby se nehezky popálily. Ovšem vítězem v soutěži nejžhavější předmět denního užívání se stává cigareta s teplotou na svém konci při natahování kouře kolem 700 ˚C. Pokud nepatří mezi předměty vaší denní potřeby, gratulujte si. Rozhodně si však dejte pozor na kuřáka, který vedle vás nebezpečně živě gestikuluje.

Do termických popálenin, tedy těch, které vznikají od ohně a žhavých předmětů, počítáme i popáleniny od ohně. Ten se však na rozdíl od rozžhavených předmětů může na vaší kůži zvěčnit podpisem mnohem rozsáhlejším a hlubším.

Pravidla první pomoci

Dotkneme-li se náhodou nějakého žhavého předmětu, obvykle si to velmi rychle uvědomíme a ucukneme. Kůže pak většinou jen zčervená, proto ji stačí chladit tekoucí vodou. Hlubší popáleniny kryjte sterilními obvazy nebo náplastí. Pokud ale popálení zavinil oheň, může být poranění velmi hluboké a rozsáhlé. Proto po nezbytných opatřeních, jako je zabránění dalšímu hoření, sundání náramků, prstenů a jiných svírajících předmětů a sterilním krytí, zavolejte lékařskou pomoc.

Hemagel si s popáleninou hravě poradí

I když popáleniny od žhavých předmětů správně ošetříte, po zapálené cigaretě vám může na kůži zůstat nepěkná jizva. Proto se mějte raději na pozoru a chraňte svou kůži před podobnými „pekelnými“ zážitky. Pokud se vám to nepodaří a popálenina již vnikne, poohlédněte v lékárně po Hemagelu, který vám bude při jejím hojení dobrým pomocníkem.

Hemagel i na předpis

Přípravek Hemagel, vyvinutý českými vědci, hradí od ledna 2010 zdravotní pojišťovna. Úhrada pokryje tři čtvrtiny ceny. Pacienti až do konce roku 2009 platili v lékárně za pětigramové balení přibližně 150 korun, za třicetigramové 450 korun. Pro seniory a chronicky nemocné pacienty s rozsáhlými ranami tak byl přípravek hůře dostupný. Od ledna 2010 zaplatí s použitím poukazu na zdravotnický prostředek vystavený lékařem za malé balení pouze 38 korun, za velké 113 korun.

Zařazením do úhradové vyhlášky se mast stala pro nemocné dostupnější. Pacienti ušetří peníze a rychleji a bez komplikací se jim hojí rány. Peníze ušetří i zdravotní pojišťovna, komplikace léčbu prodražovaly.

(veri)

Zdroj: http://www.pmfhk.cz

Datum publikace: 15.4.2010


Čtěte dále