Ošetřit řeznou ránu by měl umět každý: praktický návod

Ošetřit řeznou ránu by měl umět každý: praktický návod

Zažila to většina z nás – stačí chvilka nepozornosti a jakékoli ostří a zranění je na světě. Přesněji řečeno řezná rána. Má svoje specifika stejně jako ostatní druhy poranění. Když už se nám něco takového, ať náhodou, či z nešikovnosti, stane, je dobré vědět, jak zareagovat. 

Společným znakem je bolest  

Řezná rána má rovné okraje, které slibují dobré hojení – tedy pokud jsou blízko u sebe. To je výhoda oproti jiným typům poranění. Většinou tento typ rány ale dost krvácí a zastavit unikající krev někdy může být obtížné. Pokud je říznutí hlubší, rozhodně se vyplatí navštívit lékaře. Je důležité místo odborně zkontrolovat, případně chirurgicky ošetřit. Společné všem běžným ranám (popáleniny, opařeniny apod.) jsou bolest a možnost vniku infekce do těla porušeným kožním krytem. A společné jsou rovněž základní kroky k jejich ošetření.

Domácí doktorské minimum

Každou ránu je nutné okamžitě ošetřit. Pokud je malá, zvládnete první pomoc doma, v těžších případech je důležitý odborný zásah. Takže čím začít?

  • Případné znečištění vypláchněte proudem čisté vody.
  • Vyvarujte se přímo do rány lít dezinfekci nebo vymývat ji mýdlem či aplikovat zásyp. Zbytečně by se dráždily tkáně.
  • Pokud se nedaří nečistoty odstranit, navštivte lékaře.
  • Nikdy sami nevytahujte větší předměty, pokud v ráně uváznou. Obvazem je zajistěte proti posunutí a vyhledejte odbornou pomoc.
  • Je-li poranění čisté, ošetřete ho 2- až 3krát denně antibiotickou mastí a vždy sterilně kryjte. Před znovunanesením masti místo pokaždé omyjte. S aplikací přestaňte, pokud se v okolí rány objeví pupínky či flíčky – to je s největší pravděpodobností známkou alergické reakce.
  • Denně vyměňujte obvaz a okolí omyjte mýdlem.

Kdy raději na pohotovost

  • Pokud rána nepřestává sama krvácet, použijte sterilní čtverec nebo čistý kapesník a vytvořte tlakový obvaz. Je-li to možné, zvedněte postiženou část do výšky. Když ani po 20 minutách s kompresním obvazem a elevovaným místem postižení rána nepřestane krvácet, vyhledejte lékaře.
  • Sledujte, jak se místo hojí. Pokud zčervená, zteplá, zanítí se nebo kůže okolo ztratí svoji přirozenou barvu, je nutný odborný zásah. 
  • Je-li rána velmi bolestivá, lze užít běžně dostupná analgetika v dávce dle doporučení na příbalovém letáku či po poradě s lékárníkem. Pokud by bolestivost přetrvávala, zkontaktujte lékaře.

Základní ošetření by se měl naučit zvládnout každý. Včasným a správným postupem lze ušetřit odborníkům část práce a postiženému zajistit lepší hojení a minimální jizvu.

(vav)

Zdroj:

 http://www.webmd.com/a-to-z-guides/wound-care-10/relieving-wound-pain

Datum publikace: 15.12.2013


Čtěte dále