Nudíte se na lyžích? Vyzkoušejte skijoring, airboarding a další neobvyklé zimní sporty

Nudíte se na lyžích? Vyzkoušejte skijoring, airboarding a další neobvyklé zimní sporty

Lyžování, brusle, běžky, … To jsou první slova, která se vybaví většině českých sportovců, když myslí na zimní dovolenou. Pro ty odvážnější jsou tu ale i mnohem zajímavější zimní radovánky. Nechte se inspirovat neobvyklými nápady, které obohatí sbírku vašich sportovních zážitků.

Kůň + lyže = skijoring

Původem ze Skandinávie přichází aktivita podobná vodnímu lyžování. Jsou tu ale hned dva rozdíly, jezdí se po sněhu a táhnout se necháváte zvířetem, nejčastěji koněm. Můžete se projet lesem či po polních cestách, pro soutěživé je možné vytvořit i slalom pomocí balíků slámy. Pokud pro vás lyže nejsou dostatečně adrenalinové, můžete sáhnout i po snowboardu či nafouklé pneumatice. Stačí si vybrat.

Nafukovací boby

Novinka zvaná airboarding je alternativou pro všechny, kteří touží po rychlé a zároveň relativně bezpečné jízdě. Na speciálním bobu, který připomíná spíše nafukovací matraci do bazénu, dosáhnete při sjezdu rychlosti až 80 km v hodině. Dostatečně adrenalinový zážitek nabídne ale i jízda již o 50 km pomalejší. A když vám to přesto bude připadat moc rychlé, prostě se skulíte na stranu a bob se zastaví. Bez helmy se ale do této aktivity nepouštějte.

Zdolejte ledopády

Pokud máte rádi horolezecké aktivity, vyzkoušejte jejich ledovou verzi. Lezení po ledopádech sice vyžaduje vybavení navíc, rozhodně ale stojí za vyzkoušení. S mačkami a cepíny se můžete „projít“ proti proudu a obdivovat krásu a rozmanitost zmrzlých útvarů. U nás bohužel nejsou pro tento sport příliš vhodné podmínky, stačí ale vyjet do Rakouských Alp, kde je možností více než dost.

Za potápěním do Francie

Pokud vám aktivity na vzduchu nejsou dost, máme pro vás i vodní variantu. V jižní Francii existuje škola, která své žáky učí potápění v zamrzlém jezeře. Led zde může dosahovat šířky až 90 cm. Potápěči skočí do vody dírami vyvrtanými v ledu a před chladem je chrání silný neopren, maska na obličej a rukavice. Kromě obdivování ledové krásy z velmi neobvyklé perspektivy tu můžete vyzkoušet i „procházku“ po ledu hlavou dolů.

Hlavně bezpečně

Ať už se rozhodnete pro některou z výše jmenovaných aktivit, či i letos zůstanete u ověřené klasiky, nezapomínejte na svou bezpečnost. Základním vybavením každého lyžaře je helma. S chráničem na páteř či alespoň kostrč ale rozhodně chybu neuděláte.

(jez)

Zdroj: www.wsj.com

Datum publikace: 18.3.2015


Čtěte dále