Nepodceňujte sílu „cirkulárky“

Nepodceňujte sílu „cirkulárky“
Sekačky, kosy, okružní pily a sekery. Oblíbení a nezbytní pomocníci těch, kdo vlastní rodinný dům, chatu nebo chalupu. Mají ale jednu společnou vlastnost. Dokážou nebezpečně zranit, pokud s nimi nezacházíme správně.

Mocný pomocník, zlý pán

Vyprávět by o tom mohl personál z chirurgických ambulancí. Zejména v odlehlejších chatových oblastech, kde si přijdou na své kutilové. Tam je také úrazů nejvíce. Jedny z nejnebezpečnějších představuje cirkulárka neboli okružní pila. Ta je výkonným strojem, který dokáže zpracovat rychle to, co bychom ručně řezali celou věčnost. Nevyplácí se ale nedodržovat bezpečnostní zásady.

Pozornost a rozvaha

Úrazy na okružní pile vznikají rychle. Mají ale dlouhosáhlé následky v podobě chirurgických zákroků, bolestivých ošetření, kožních štěpů a rehabilitace trvající řádově několik měsíců. Devastující jsou zejména rozsáhlé tržné rány, poškození šlach, nervů, poranění cév a amputace. Poškození prstů včetně amputace palce jsou nejčastějšími. Věděli jste například, že „cirkulárka“ dokáže lidskou paži o průměru 6 cm v závislosti na typu a rychlosti daného stroje oddělit za dobu 40–60 milisekund?

Úrazu zabránit lze!

Pokud budete při práci na cirkulárce dodržovat určité zásady, nejspíše budete patřit mezi ty šťastné, kteří lékařskou pohotovost nebudou muset navštívit. Mezi ty nejdůležitější patří:
  1. Vždy sledujte materiál, který zrovna zpracováváte.
  2. Nikdy nepoužívejte ruce k úklidu pracovní plochy na pile. Místo toho použijte delší kus tyče či klacku.
  3. Nenoste dlouhé plandavé rukávy ani náramky.
  4. Vždy používejte ostré kotouče.
  5. Noste ochranné brýle.
  6. Při zapínání a rozbíhání se ujistěte, že v blízkosti kotouče není žádný předmět. To samé platí při vypínání.
  7. Pamatujte, že děti nikdy nepatří k vám, kdykoliv je pila zapnutá a vy pracujete.

Sílu okružní pily se nevyplácí podceňovat. Pamatujte proto i vy na zásady bezpečnosti a vyvarujte se zbytečných úrazů.

Zdroj: http://www.handctr.com/powersawsafetypress.htm

(skl)

Datum publikace: 14.10.2010


Čtěte dále