Nenechte se zlákat na tenký led

Nenechte se zlákat na tenký led
Doslova i obrazně – bruslení je příjemnou zimní zábavou, kterou mají v oblibě téměř všechny věkové kategorie. Nevyžaduje žádnou náročnou výbavu jako třeba lyžování. Zato rovnováha, trocha pohybového nadání a zdravý rozum jsou nezbytné, nejen kvůli samotné jízdě.

Bruslit se chodí nejenom do haly, ale i na zamrzlé rybníky či vodní nádrže. A právě tam mnohdy začíná celé nebezpečí. Fyzikální zákony nelžou – led musí mít opravdu určitou tloušťku, aby pod námi vydržel. To se nestane tehdy, pokud mrzne nedostatečně nebo jen několik dní. Nedejte se zlákat těmi, které na ledě vidíte tehdy, když si sami nejste jisti, zda bruslení bude bezpečné. Sledujte zpravodajství v dané oblasti, které vám napoví, kde se bruslit dá a kde hrozí nebezpečí. Určitě nechcete být těmi, kteří třeba marně hledali otvor v ledu, aby se zpod něho dostali nahoru, a o kterých se bude psát v novinách.

Pád je nejnebezpečnějším úrazem

Nejčastějšími úrazy při bruslení jsou pády, které mohou přivodit vážný úraz hlavy. Když na bruslích ztratíte rovnováhu a padáte, hrozí také modřiny a zlomeniny. Nepříjemné jsou i řezné rány od nožů bruslí, pokud se srazíte s někým dalším. Zatímco úraz hlavy je nutný směřovat do nemocnice, malé škrábance a oděrky můžete ošetřit sami. Při nešikovném pádu si můžete přivodit i zranění zad, které se pak ozývá delší dobu. Úlevu mohou přinést teplé nebo studené obklady a spíše odpočinek než další tělesná aktivita.

Helmu ano, alkohol ne

Protože nejvíce ohroženou částí je hlava, je užitečné brát s sebou helmu nejen na lyže, ale i na bruslení. Obzvláště děti, které se bruslit teprve učí, by měly helmu nosit. Pokud hrajete hokej, nezapomínejte ani na ochranu obličeje. Hodit se vám budou také chrániče kolen a zápěstí. Stejně jako před každým sportem, i před bruslením je důležitý strečink svalů. Dále mějte na paměti důležitou věc: alkohol na led nepatří. Na vodní plochu navíc nikdy nechoďte bruslit sami.

(skl)

Zdroj: http://www.uihealthcare.com/topics/medicaldepartments/orthopaedics/falling/index.html

Datum publikace: 23.1.2012


Čtěte dále