Některým ranám se do hojení příliš nechce

Některým ranám se do hojení příliš nechce

Nehojící se rána – komplikace, kterou při jakémkoliv zranění nečekáme a nechceme, ale vyskytuje se poměrně často.

Na koho nesnáze při hojení čekají?

U některých lidí se dá špatné hojení předpokládat. Pokud dlouhodobě užíváte například určité léky, jako jsou steroidy, může potkat i vás. Stejně tak tehdy, pokud trpíte cukrovkou. Zde je důležité předcházet i sebemenšímu puchýři nebo oděrce na noze. Pokud se totiž vyskytne, je téměř jisté, že se bude hojit s obtížemi, a ihned by o ní měl vědět váš lékař. I lidé s poruchou imunity trpí většinou pomalejším hojením ran a jsou ohroženi komplikacemi.

Nejčastější nepříjemnosti

Hnisání se nejčastěji týká zhmožděných, infikovaných ran, bércových vředů, popálenin, větších a starších ran. Poznáte ho podle sekretu zabarveného nejčastěji do žluta či zelena. Rána bývá povleklá, bolí a může i zapáchat. Její okolí je zarudlé. U pooperační rány se může stát i to, že se okraje oddálí od sebe a vznikne tzv. dehiscence. Taková rána potom vyžaduje speciální ošetřování a její zacelení trvá podstatně déle.

Na hnisající ránu vám lékař doporučí speciální materiály, které podporují hojení a odstraňují zánět. Je jich nepřeberné množství a jejich použití vyžaduje odborné znalosti zdravotníků. Většinou se ale nevyhnete ani tomu, abyste léky proti infekci, antibiotika, užívali i v tabletách.

Co s vystouplou jizvou?

Zejména rány pooperační nebo popáleniny se někdy hojí jizvou, která vypadá nevzhledně. Je totiž výrazněji vystouplá a může být i širší. Nad jizvou vznikne jakýsi plastický útvar, který vadí především z kosmetického hlediska. Pokud je ale v oblasti kloubů, může omezovat pohyblivost a způsobovat bolest.

Kolagenová vlákna mohou také vytvořit zbytnělou tuhou tkáň. Z plastického polštářku nad jizvou někdy vybíhají cípy. V tomto případě se jedná o jizvu keloidní, která se vyznačuje červeným až fialovým zbarvením. Lékař vám nejlépe poradí, jak těmto jizvám předcházet a jaký postup zvolit, pokud s vaší ranou není něco v pořádku.

Rána potřebuje řádnou výživu

Nakrmit organismus vitamíny a potřebnými živinami je nutné k tomu, abyste hojení usnadnili. Zvýšíte si tak i stav imunitního systému, který se na hojení podílí. Dobrou výživu si však nepleťte s obezitou – ta hojení vůbec nesvědčí. A v každém případě platí, že každou nehojící se ránu by měl vidět lékař.

Zdroj:

http://www.hojeni-jizev.cz/hypertroficka-a-keloidni-jizva/

(skl)

Datum publikace: 24.3.2013


Čtěte dále