Nechcete ošklivou jizvu? Konečný vzhled záleží jen na vás

Nechcete ošklivou jizvu? Konečný vzhled záleží jen na vás

I malý operační výkon s sebou nese doživotní poznamenání těla jizvou. Každý má vrozené jiné hojivé schopnosti – někdo lepší, někdo horší. Všichni toho ale můžeme udělat hodně pro to, aby byl konečný efekt co nejlepší. Výsledkem pak bude nenápadná hladká jizva splývající s okolím. 

Různé „podpisy“ nesprávné péče 

  • Atrofická jizva – vpadlé místo řezu, které vzniká například po rozpadnutí stehů chirurgických ran, po akné či proleženinách.
  • Hypertrofická jizva – vystupuje nad povrch okolní kůže, lze ji nahmatat a nepřesahuje okraje původní rány.
  • Keloidní jizva – je podobná té hypertrofické, ale přesahuje původní okraje rány. Tato tvarově různorodá tkáň má hladký šedorůžový povrch a neobsahuje chloupky, mazové ani potní žlázky. Je to nejproblematičtější typ, který hodně vzniká u žen (20–30 let) a u adolescentů na obličeji, uších, krku, ramenou, dekoltu a horní polovině hrudníku a zad.

Pro hladkou pokožku

Prevence vzniku problematických jizev není snadná, ale je možná. Důležitá bývá trpělivost, pečlivost a vytrvalost.

  • Mechanická podpora. Po vytažení stehů je jizva stále křehká. Proto je vhodné ji podpořit tzv. steristripy nebo sterilní papírovou náplastí s částečně elastickými vlastnostmi. Obvykle postačí aplikace po dobu 2 až 4 týdnů.
  • Tlakové masáže. Podporují měknutí a začlenění jizvy do okolí. Masírujeme ji od 3. až 4. týdne po operaci 5- až 10× denně po dobu 10–15 minut. 30 sekund opatrně tlačíme prstem na jizvu proti pevné podložce, až vybledne. Následně uvolníme na 10–15 sekund, než se místo opět prokrví.
  • Promašťování. Zabraňuje se tím vysychání a dráždění. Zahájíme ho 2 až 3 týdny po operaci a provádíme alespoň 2× denně po dobu půl až 1 roku.
  • Ochrana. Místo operace chraňte před mechanickým drážděním šperky, oblečením apod. Používejte také krémy proti nežádoucí pigmentaci s ochranou proti UV záření (nejlépe SPF 35 po dobu 1 roku).
  • Silikonové preparáty. Jde o nejpohodlnější prostředky v péči o jizvy, nutná nebývá již ani masáž. Aplikujeme čistý silikonový gel 2× denně nebo náplasti se silikonovým olejem s postupným uvolňováním, ideálně s minerálními přísadami. 
  • Lékařské výkony. O těchto možnostech ošetření jizev se poraďte se svým lékařem.

(eva)

Zdroj: http://www.fnol.cz/oddeleni-plasticke-a-esteticke-chirurgie-sluzby-sekce_396.html

Datum publikace: 14.1.2013


Čtěte dále