Náledí nemusíte vždy vidět. O to nebezpečnější je

Náledí nemusíte vždy vidět. O to nebezpečnější je
Zlomeniny, otřesy mozku a pohmožděniny jsou nejčastějšími poraněními, která si lze kvůli kluzkému zimnímu povrchu chodníků a silnic přivodit. A ten, kdo s nimi má osobní zkušenost, nejlépe ví, že tyto úrazy opravdu bolí. Díky našim tipům se jich ale můžete vyvarovat.

Silnice je nebezpečná stejně jako chodník

Počasí je v zimních měsících velmi zrádné: při teplotách pod bodem mrazu nasněží, sníh umrzne, přes den se teplota vyšplhá nad nulu, namrzlý povrch silnic roztaje, aby k večeru opět umrzl a proměnil se v nebezpečnou ledovou plochu.

Pod sněhem často bývá led

I když se jistě většina z nás zodpovědně snaží odklidit sněhovou přikrývku před svým domem a okolo něj, mnohdy to nestačí. Chodník vypadá uklizeně, ale číhá na něm již zmíněné náledí. V zimě tak na následky pádů zemřou každoročně tisíce lidí.

Jak se vyhnout pádu:

  • Noste zásadně boty s neklouzavou podrážkou. K dostání jsou i speciální návleky na boty, se kterými bude chůze na sněhu a ledu více bezpečná.

  • Dělejte malé a dobře promyšlené krůčky. Vždy sledujte povrch, po kterém zrovna jdete. Pokud můžete použít někde zábradlí, určitě ho využijte.

  • Nespěchejte. Jakékoliv chvátání spíše zvýší riziko toho, že nebudete dávat pozor a následně se nevyhnete pádu.

  • Vaše ruce mohou poskytnout pomoc při udržení rovnováhy. Nenoste je v kapsách ani netahejte těžké nákupy.

  • Při eventuálním pádu se snažte nedávat ruce dopředu. Zvýší to pravděpodobnost zlomeniny zápěstí. Odborníci naopak radí se skulit a chránit si hlavu.

  • Požádejte o pomoc někoho, kdo má více bezpečnou obuv, než kterou zrovna máte na sobě vy. Pokud máte před sebou ledovou plochu, nestyďte se požádat o pomoc. Může vás to zachránit od pádu, se kterým se tělo bude dlouho vyrovnávat.

(skl)

Zdroje:
http://healthbeat.areavoices.com/2010/12/13/tis-the-season-to-be-icy/
http://www.ehow.com/how_2105063_walk-ice.html

Datum publikace: 25.1.2011


Čtěte dále