Na golfu si můžete „přihrát“ bolesti zad i spálenou kůži

Na golfu si můžete „přihrát“ bolesti zad i spálenou kůži

Pokud si myslíte, že vám při tomhle sportu žádné nebezpečí nehrozí, jste na omylu. Ani účastníkům téhle aktivity se totiž různá zranění nevyhýbají.

Míčkem do hlavy? Nejen to…

Co všechno se při hraní golfu může stát, vám napoví následující stručný přehled.

  • Bolest zad. Při golfovém úderu často namáháme svalovou skupinu zad, která za běžných okolností „odpočívá“. A tak se nesmíme divit, že právě tyto potíže jsou u golfu číslem jedna. Může se jednat o prosté natáhnutí svalu, o vyhřezlý disk, problémy spojené s artritidou nebo o stresovou zlomeninu.
  • Tenisový loket. Ačkoliv tomu název nenapovídá, je velmi častým problémem u hráčů golfu. Znamená nebakteriální zánět a bolest v oblasti lokte. Léčba je většinou dlouhodobá.
  • Bolest ramene. Ramenní klouby jsou jedny z těch, které jsou při této hře velmi aktivní. Týkají se jich poranění, která mohou být zapříčiněna například jejich nestabilitou či pouze špatnou technikou hry.
  • Syndrom karpálního tunelu. Tzv. útlakový syndrom vzniká například při chronickém přetížení zápěstí. Postiženého trápí oslabená citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, často i v klidovém stavu. Je jasné, že při těchto symptomech je nutné na golf na čas zapomenout.
  • Zánět šlach. Je nejčastější na začátku golfové sezóny a u hráčů, kteří teprve začínají.
  • Spálená kůže. Riziko, jehož podcenění se nemusí vyplatit. Pozná to každý golfista, který stráví několik hodin na přímém sluníčku. Pokrývka hlavy, ochranný krém a vhodné oblečení jsou rozhodně součástí tohoto sportu.

Tělo na hru dobře připravte

Zranění při golfu obecně vyplývají z nedostatku svalové flexibility, špatně držené pozice, neznalosti či nesprávného vybavení. Tomu se dá lehce vyvarovat dostatečnou přípravou před začátkem sezóny. Zvyšujte si fyzickou kondici, ohebnost a připravujte tělo na pozice, ve kterých se jinak nenachází. I když se při golfu nezadýcháte tak jako při jiných sportech, pamatujte, že i on má svá bezpečnostní pravidla týkající se zdraví.

(skl)

Zdroj:

http://golf.about.com/od/fitnesshealth/tp/commoninjuries.htm

Datum publikace: 19.9.2014


Čtěte dále