Mráz kůži nesvědčí. Pečujte o ni dobře

Mráz kůži nesvědčí. Pečujte o ni dobře
Mnozí z nás zimu milují stejně jako léto. Bílé pláně a zasněžené vesničky při pohledu z kopce vyvolávají až magický pocit. Vaše kůže ovšem spokojená být vůbec nemusí.

Pokožka se na zimu neusmívá

Připravit se na zimu v horách a prohánění se na lyžích potřebuje i vaše pokožka. Zima totiž znamená studený vzduch, nízký stupeň vlhkosti a vítr. A tak připravte nejenom teplé svetry, větru odolné bundy, ale i to, co bude potřebovat vaše kůže. Pokud začnete mít na rukou i v obličeji pocit stažení, zarudnutí a povrch je „jako struhadlo“, uvědomte si volání kůže o pomoc. Tyto příznaky jsou známky extrémní suchosti. Prasklinky a krvácející místa na rtech už jsou vlastně poraněním a jako takové vyžadují pozornost. Každým pobytem venku, kde je nízká teplota a vítr, kůže trpí. Pokud zůstanete uvnitř, o moc více radosti jí neuděláte. Topení a vyhřátý suchý vzduch totiž z kůže doslova odsává vlhkost.

Mezi zásady, které pokožku udrží ve zdravém stavu, patří následující:

  1. Zvlhčujte kůži na rukou i obličeji krémy s vysokým podílem tuku. Použijte takové, které neobsahují konzervační látky, parfémy ani jiné dráždivé látky. Na rty vždy použijte ochranný balzám.

  2. Při zimních sportech vždy noste čepici, brýle a rukavice. Vhodná je i takzvaná „kukla“, která chrání obličej.

  3. Pijte dostatečné množství vody. Vyvarujte se ale nápojů s alkoholem a kofeinem.

  4. Jezte potraviny s dostatečným množstvím zdravých tuků. Příkladem je losos nebo některé druhy ořechů.

A když už je pozdě

Někdy se poškození kůže i při sebevětší péči nevyhnete. Obzvláště tehdy, je-li vaše pokožka extrémně citlivá nebo trpíte ekzémem či lupénkou. V případech, kdy se na rukou či obličeji objeví prasklinky, je třeba zasáhnout: důležité je kůži stále promazávat. Za tímto účelem noste krém vždy u sebe. Malá tubička se vejde i do zimní bundy.

(skl)

Zdroj: http://www.optiderma.com/en/they-talk-about-it/skin-articles/winter-in-the-mountains-back-to-the-season-of-dry-skin.html

Datum publikace: 19.1.2011


Čtěte dále