Lyžařské desatero proti úrazům

Lyžařské desatero proti úrazům

Lyžování má v oblibě mnoho lidí. Řadí se ale mezi jeden z nejnebezpečnějších sportů, proto je nutné dbát bezpečnosti a mít kvalitní ochranné pomůcky a vybavení. Nejčastější bývají zlomeniny končetin, poranění kolenních a ramenních vazů a úrazy hlavy. Ještě nebezpečnější než lyžování je statisticky snowboarding.

Bezpečnostní pravidla při lyžování:

  1. Používejte helmu – zachránila již nejeden život.
  2. Nepřeceňujte se – vybírejte si tratě podle svých schopností.
  3. Zaplaťte si instruktora – pokud jste úplný začátečník, kromě základních pohybových stereotypů vás naučí, jak nejbezpečněji padat.
  4. Rozcvičte se – ztuhlé svaly jsou náchylnější k poranění.
  5. Pijte – i mírná dehydratace zhoršuje vytrvalost a fyzickou odolnost.
  6. Vynechte alkohol – ač se svařák nebo grog může jevit na zahřátí ideální, nechte si je raději až po lyžování. Alkohol totiž snižuje pozornost, člověk má tendenci se přeceňovat a je nebezpečný sobě i ostatním lyžařům.
  7. Nechte si seřídit vázání – seřízení vázání by mělo být před každou zimou zkontrolováno a upraveno na aktuální hmotnost lyžaře.
  8. Lyžujte na vyznačených trasách – ve volném terénu mohou být nerovnosti, kameny či skály, které nemusejí být pod vrstvou sněhu vidět.
  9. Pozor na fyzičku – i pokud jste technicky dobrý lyžař, fyzička vás může zradit. Nejvíce úrazů se stává v odpoledních hodinách, kdy jsou již lyžaři unavení.
  10. Nelyžujte sami - pro případ, že by se někdo poranil, je nezbytné lyžovat ve skupinkách, nebo alespoň trojicích, aby jeden zůstal se zraněným a druhý dojel pro pomoc.

Úraz z lyží – s hojením pomohou enzymy

Nejčastějšími úrazy z lyžování jsou různé pohmožděniny, natažené nebo přetržené vazy v kolenním kloubu nebo zlomeniny kostí – nejčastěji horní končetiny.

Při všech těchto úrazech urychlují hojení přípravky obsahující rostlinné enzymy. Při jejich užívání se modřiny vstřebávají rychleji a poraněné vazy a kosti regenerují lépe. Pro nejlepší účinek je nutné zahájit užívání těchto přípravků co nejdříve po úraze a užívat je několik týdnů.

(vesa)

Zdroj:

http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00321

Datum publikace: 5.2.2013


Čtěte dále