Léčba ran medem? Ano, ale jen tím speciálním

Léčba ran medem? Ano, ale jen tím speciálním

Med je některými domorodými národy už od nepaměti používán jako lék. Prozradíme, jaké jsou jeho skutečné léčivé vlastnosti.

Med je přírodní látka, která je lidstvu známá už po tisíciletí. Stejně tak dlouho jsou již známé její hojivé vlastnosti. Moderní výzkumné metody a technologie umožnily i určení nositelů léčivých vlastností medu. Ty základní jsou:

  • Vysoká osmolalita. Med obsahuje velké množství cukrů, které velmi silně vážou vodu. Nízký počet volných molekul vody brání růstu mikroorganismů.
  • Peroxidy vodíku. Při kontaktu medu se sekrety v ráně dochází k enzymatické reakci, při které se uvolňuje peroxid vodíku, jenž má antibakteriální účinky. Uvolňuje se ho ovšem jen malé množství, které nepoškozuje tkáně.
  • Antibakteriální fytolátky. Med obsahuje i řadu látek rostlinného původu. Vlastnosti a obsah těchto substancí se liší podle složení rostlin v okolí úlů. Výrazné antibakteriální vlastnosti mají fytolátky původem ze stromu zvaného balmín metlatý (Leptospermum scoparium), kterému se také říká manuka.
  • Stimulace imunitního systému. Kromě toho, že obsahuje výše zmíněné látky, med rovněž stimuluje aktivitu imunitního systému.

Na co lze med použít

Škála zranění je široká, od různých odřenin po velké zanícené rány, včetně popálenin, proleženin a otlačenin. Ve zdravotní péči se speciální medicinální medové obvazy používají ve chvílích, kdy klasická terapie selže. Tyto obvazy rychle snižují zánět, otok a bolest. Med je díky jeho protizánětlivým účinkům rovněž možné použít jako první pomoc při popáleninách.

Speciálně upravený

Pro léčbu zranění nelze použít jakýkoliv výrobek. V medicínské praxi se používá speciálně upravený manukový med, který ze všech druhů medů obsahuje nejvíce účinných látek. Tato lékařská substance je speciálně testovaná v laboratořích, označená indexem podle obsahu antibakteriálních látek a ošetřena zářením, aby se beze ztrát antibakteriálního účinku zajistila zdravotní nezávadnost.

Použití lékařského medu na špatně se hojící rány by mělo být vždy konzultováno s lékařem a pacient by se měl řídit jeho doporučeními.

(krot)

Zdroj:
http://dermnetnz.org

Datum publikace: 21.9.2015


Čtěte dále