Léčba popálenin v ordinaci praktického lékaře krok za krokem

Léčba popálenin v ordinaci praktického lékaře krok za krokem

Elektrický sporák, horkovzdušná trouba či napařovací žehlička. Běžné součásti každé domácnosti, které ale můžou být velmi nebezpečné. Nepříjemné popáleniny většího rozsahu vyžadují vždy speciální péči. Rychlý transport do nemocnice je proto zásadní. Ty menší pak ošetří váš praktický lékař.

Do 5 % povrchu těla

Popáleniny se různí podle toho, co je způsobí, jakou silou a na kolika procentech těla. Závažné případy popálenin dospělých a všechny dětské popáleniny ihned směřují do popáleninových center. Nerozsáhlé popáleniny dospělých lze ošetřit v chirurgické ambulanci a následně v ordinaci praktického lékaře. Jedná se o případy popálenin I. a II. stupně s maximálním rozsahem do 5 % povrchu lidského těla, pokud se nejedná o postižení citlivých míst, mezi které patří obličej, krk, ruce a oblast genitálu.

První pomoc v ordinaci

Lékař se v první řadě snaží tlumit bolest a snížit rozsah postižení. Důležité je především okamžité chlazení popálené plochy čistou vodou nebo fyziologickým roztokem. Pokud je to možné, popáleninu ochlazujte už před převozem do zdravotnického zařízení. Rychlé a důkladné ochlazení postižené plochy totiž snižuje rozvoj poškození kůže a podkožních tkání. Teplota vody by se měla pohybovat kolem osmi stupňů Celsia. Maximální délka chlazení by neměla přesáhnout dobu deseti minut. Jestliže bolest neodezní, je možné po krátké přestávce s chlazením pokračovat. Po důkladném ochlazení a nasazení léků proti bolesti lékař očistí popálenou plochu, ošetří ji pomocí vazelíny a překryje sterilním obvazem. U poranění s velkým rizikem infekce se doporučuje přeočkování proti tetanu.

Následné převazy

Podle rozsahu postižení budete muset ordinaci praktického lékaře nejspíš ještě několik dní navštěvovat. Důvodem jsou pravidelné kontroly a převazy popáleniny. Kontroly jsou důležité i pro včasný záchyt bakteriální infekce, která se projevuje zarudnutím, ztepláním a hnisáním postiženého místa. V tomto případě je nutné nasadit antibiotickou léčbu.

Domácí péče

Domácí péče o popáleninu je možná ještě důležitější než prvotní léčba v ordinaci praktického lékaře. Popáleninu je třeba dobře promazávat a udržovat ve vlhkém prostředí, aby se rychleji zahojila a vzniklá jizva byla menší. Dobrým pomocníkem je například český patentovaný přípravek HemaGel. Hydrofilní gel urychluje hojení širokého spektra ran, snižuje bolestivost rány a zlepšuje vzhled výsledné jizvy.

(holi)

Zdroj: www.cls.cz

Datum publikace: 12.2.2015


Čtěte dále