Larvy vs. gel – Co si poradí s bércovými vředy lépe?

Larvy vs. gel – Co si poradí s bércovými vředy lépe?

Tahle dlouhodobá obtíž trápí mnoho pacientů. Bércové vředy se navíc léčí těžce a pomalu. Vědci se rozhodli zjistit, zda zabírá lépe léčba speciálními larvami brouků, nebo řešení tzv. epitelizačním gelem. A jak to dopadlo?

Šikovné novinky

Speciální larvy se začaly využívat při léčení bércových vředů proto, že požírají především odumřelou a poškozenou tkáň, která může být zdrojem infekce v ráně. Naproti tomu druhou, také poměrně novou, možností léčby je odstranění napadené tkáně skalpelem a nůžkami (což zdaleka není tak důkladné, jako to umí larvy) a následné zakrytí rány epitelizačním gelem. Gel udržuje přirozené a optimálně vlhké prostředí, které vyhovuje množícím se buňkám, čímž se urychluje hojení. Obě metody britští vědci porovnali mimo jiné podle těchto kritérií:

  • jak rychle se vředy zahojí,
  • za jakou dobu se rána vyčistí od odumřelé tkáně,
  • kolik je v postiženém místě bakterií,
  • jak rána bolí.

Gel vítězí

Bylo zjištěno, že pacienti léčení larvami i gelem se zlepšili za srovnatelně dlouhou dobu. Jak se předpokládalo, larvy ránu vyčistily od odumřelé tkáně výrazně rychleji, než když se léčilo bez nich. Navzdory tomu však bylo zjištěno, že množství bakterií v ráně v obou skupinách bylo srovnatelné – nenaplnil se tak předpoklad, že lépe vyčištěná rána bude méně infikovaná. Léčení larvami bylo naopak bolestivější než při použití gelu.

  • Pro léčení běžných bércových vředů jsou epitelizační gely minimálně stejně výhodné jako použití larev.
  • Předností léčby gelem je její menší bolestivost.
  • Epitelizační gely jsou navíc volně prodejné a rozhodně dostupnější veřejnosti než speciální larvy.

(uli)

Zdroje:
http://www.bmj.com/content/338/bmj.b773.abstract
http://www.medicalnewstoday.com/articles/143160.php

Datum publikace: 7.4.2013


Čtěte dále