Když se elektrický proud „projde“ po těle

Když se elektrický proud „projde“ po těle

Elektrický proud nám sice ve většině případů dobře slouží, není ale radno zapomínat na jeho odvrácenou tvář. Nebezpečným se může stát hlavně v rukou dětí. I dospělí se však o jeho síle mnohdy přesvědčí na vlastní kůži. Jeho působením na lidský organismus totiž mohou vzniknout závažné popáleniny a poškození funkce vnitřních orgánů.

Elektřina není na hraní

Jak již bylo řečeno, výrazně ohroženou skupinou jsou právě ti nejmenší. Vždyť v jejich očích například elektrická zástrčka přímo vybízí k tomu, aby se do ní něco zasunulo. Stejně tak kabely od nejrůznějších elektrických spotřebičů svádějí k „ožužlávání“ a okousávání. Nebezpečí však číhá i na dospělé. Zvláště pak ti, kteří při lázni rádi poslouchají rádio uložené na poličce přímo nad vanou nebo se pustí do opravy či čistění přístroje, který je pod proudem, nehorázně riskují.

Nezapomeňte zkontrolovat paty

První pomocí při úrazu elektrickým proudem je zamezit dalšímu působení proudu. Nejsnáze tak, že ho jednoduše vypnete. Samotné popáleniny pak hledejte na dvou typických místech – v oblasti vstupu proudu do těla, ale také tam, kde proud tělo opouštěl. Pokud jste se například popálili na ruce, místo výstupu bude s největší pravděpodobností na patě či prstech nohy, tam bývá nejčastěji. Protože bývají často poničená nervová zakončení, zasažený nemusí o poraněných místech vůbec vědět. Způsob ošetření se v podstatě neliší od popálenin jiných typů. Nejdůležitější je dostatečné chlazení a sterilní překrytí.

Když proud zastaví srdce

Mnohem nebezpečnější je ale efekt, který mohl mít proud při průchodu tělem na srdeční činnost, dýchání, nervy, cévy a jiné tkáně. Proto je v případě srdeční zástavy nebo zástavy dýchání nejdůležitější okamžitá resuscitace (srdeční masáž a umělé dýchání) a přivolání lékaře. Lékařskou pomoc kontaktujte při úrazech elektrickým proudem v každém případě, i když dotyčný například nebyl v bezvědomí, protože vnitřní poranění i popáleniny samotné mohou být i tak velice závažné.

(veri)

Zdroj:
http://waterjel.net/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=249&lang=cs_CS

Datum publikace: 21.3.2013


Čtěte dále