Když chodník může za zranění

Když chodník může za zranění

Se zimou přichází ruku v ruce i úrazy. Jejich následky jsou mnohdy velmi bolestivé a nezřídka trvalé. Největším nepřítelem je asi náledí, které s výkyvy počasí při roztávání a opětovném zmrznutí sněhu ohrožuje většinu populace uklouznutím a nepříjemným pádem.

Trpí hlavně nohy

Nejběžnějším typem úrazu je vymknutí kotníku, buď postranní, nebo zevní. Při dočasné změně anatomické polohy spojené s tlakem a napětím mohou být však postiženy všechny struktury tvořící kotník, odborně nazývaný hlezenní kloub. Jedná se o:

  • vazy,
  • úpony svalů,
  • svaly.

Vymknutí jsou odstupňována na základě závažnosti poranění takto:

  1. natažení vazů,
  2. natažení spolu s postranním natržením vazů,
  3. natržení spojené s bolestí, pohmožděním a redukcí rozsahu pohybu.

Míru poškození určí lékař

Diagnóza se stanovuje na základě pečlivě popsané situace, při které k poranění došlo. Pak lékař vyšetří rozsah poškození kloubu a jeho stabilitu. Existuje několik míst, která při stlačení vykazují citlivost. Rentgenové vyšetření je nutné tehdy, když pacient není schopen unést váhu těla na postižené končetině, citlivě reaguje na tlak na kost nebo pokud cítí bolest na jednom konkrétním místě. Toto vyšetření sice neukáže tak dobře měkké tkáně a jejich zranění, zobrazí však relativně kvalitně kosti, čímž se vyloučí případná zlomenina. Vymknutí a natažení vazů se vyšetřuje obdobně.

Pro rychlou úlevu

  • Jako první pomoc se doporučuje postižené místo chladit. Ne déle než 20 minut a ne častěji než každou hodinu.
  • Během léčby se rovněž používají protizánětlivé a analgetické masti.
  • Pro uzdravení je důležitý též pohyb, případně speciální cvičení. 
  • Vymknutí se nejprve znehybní, pak následuje důsledná léčba ke znovuzískání normálního rozsahu pohybu a síly. Ta trvá 2 až 3 týdny, dokud nezmizí otok a navrátí se možnost bezbolestného pohybu.
  • Natažení znamená více fyzioterapie a poté protahování pro uklidnění zranění. Procvičování namáhá okolní svaly a působí i jako prevence.

Obecně platí, že na zledovatělém chodníku je lepší nikam nechvátat. Rovněž dobrá obuv s hrubou podrážkou může být prevencí proti uklouznutí.

 

(vav)

Zdroje:

http://www.nwitimes.com/niche/get-healthy/newsletter-featured-fitness/injuries-are-common-when-sidewalks-are-slippery/article_fd533708-a0c7-548c-ab46-69ff17ea8a8e.html

 

 

 

Datum publikace: 1.3.2013


Čtěte dále