Kde hledat viníka nehojící se rány?

Kde hledat viníka nehojící se rány?

Záhada, proč se u některých pacientů otevřené rány – například bércové vředy – hojí jen velmi obtížně, nedala spát týmu amerických revmatologů. Dali si proto za cíl blíže prozkoumat zdravotní stav pacientů léčených pro špatně se hojící chronická poranění. Dospěli přitom k zajímavým závěrům.

Záhada vyřešena

Pomalé či obtížné zlepšování se ran představuje obrovský zdravotní, sociální i ekonomický problém. Příčin, proč se poranění hojí špatně, může být více – nejčastější z nich je cukrovka. Podle nových výzkumů amerických vědců se za špatným hojením ale může skrývat i nepoznané autoimunitní onemocnění. Vědci vyšetřili celkem 340 nemocných s typickými špatně se hojícími ranami. Zjistili, že polovina z nich trpí diabetem, což se dalo očekávat. Překvapivější bylo ale zjištění, že 78 nemocných z celého souboru, tj. celých 23 %, trpělo nějakým závažným autoimunitním onemocněním (například systémovým lupusem či zánětem cév). Nebýt této studie, asi by se na souvislost autoimunity a nehojící se rány nepřišlo.

Pozor na autoimunitu

Vědci uzavírají své zjištění konstatováním, že plošné testování na autoimunitu by bylo velmi drahé a neefektivní. Jiná situace ale nastává, pokud se u nemocného nehojí rána například tři měsíce a příčina není zřejmá. Tehdy je pátrání po autoimunitním onemocnění na místě. Vedlejším výstupem ze studie bylo zjištění, že operační postupy s přenosy kožních štěpů používané v léčbě chronických ran byly u nemocných s autoimunitou odsouzeny k neúspěchu častěji než u nemocných bez autoimunitního onemocnění.

(jav)

Zdroj:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111215135756.htm

Datum publikace: 26.3.2013


Čtěte dále